ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΤΙΟΣ - ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ



Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχε  σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργο Πατούλη, τους Προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρο Κυρίζογλου και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Βαγγέλη Λαμπάκη και την Αντιπρόεδρο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Παρασκευή Βρυσίδου, στην οποία εκφράσαμε την αντίθεσή μας στη Συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Την Τετάρτη 27 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη κοινή-διευρυμένη συνεδρίαση των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων καθώς και των φορέων της βόρειας Ελλάδας για να καθοριστεί ο τρόπος αντίδρασης της Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας στη Συμφωνία. 


Ακολουθεί η παρέμβασή του στη συνέντευξη Τύπου:

Ως περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είμαι αντίθετος στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Δυστυχώς, σε αυτό το σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τη χώρα μας πάνω από 25 χρόνια, η κυβέρνηση ενήργησε χωρίς να λάβει υπόψη τις εθνικές ευαισθησίες και τις ανησυχίες των πολιτών. Υπέγραψε μια συμφωνία χωρίς να ενημερώσει την κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα.
Οι κύριες ανησυχίες μου εστιάζονται στο γεγονός ότι στο Άρθρο 1 της Συμφωνίας αναγνωρίζεται «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα.
Το άρθρο 7, βέβαια, αναφέρει ότι οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν διαφορετικό νόημα για τους δύο λαούς. Ότι αναφέρονται στο «διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά» του κάθε λαού. Σημειώνει επίσης ότι η λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών και δεν έχει σχέση με τον «αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά» της βόρειας Ελλάδας.
Παρά τις διευκρινίσεις αυτές, η αναγνώριση «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί δεν αντιμετωπίζει το πραγματικό πρόβλημα στις σχέσεις της χώρας μας με τα Σκόπια: τον μακεδονικό αλυτρωτισμό.
Κι αυτό γιατί μπορεί η ονομασία Βόρεια Μακεδονία που συμφωνήθηκε να δίνει στο γειτονικό κράτος γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός όμως του κράτους αυτού δεν αποκτά αντίστοιχο προσδιορισμό.
 Με άλλα λόγια, «Μακεδόνες» μπορεί να υπάρχουν τόσο στη Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή τα Σκόπια, όσο και στη νότια, την ελληνική Μακεδονία. Παρόμοια προβλήματα δημιουργεί και η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας.

Συνεπώς, αν δεχτούμε την ύπαρξη «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας, ο γεωγραφικός προσδιορισμός στο όνομα του κράτους δεν έχει νόημα.
Εμείς από την πλευρά μας επιθυμούμε μια συμφωνία στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης, που θα σέβεται την ιστορία της ευρύτερης περιοχής και θα αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια, έτσι ώστε οι λαοί μας να καλλιεργήσουν απρόσκοπτα σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και ανάπτυξης. 
Επιθυμούμε τη φιλία με τους βόρειους γείτονές μας. Επιθυμούμε τη συνεργασία και την κοινή μας ανάπτυξη.
Θεωρούμε όμως πως η συνεργασία μπορεί να πετύχει μόνο όταν δεν υπάρχουν σκιές και ασάφειες στις μεταξύ μας σχέσεις. 
Όταν θα είμαστε ξεκάθαροι και θα έχουμε φροντίσει να εξαλείψουμε κάθε σημείο διαφωνίας. Ένα πρόβλημα για παράδειγμα που μπορεί να προκύψει στο μέλλον και να ταλαιπωρήσει τις δύο χώρες λόγω της συμφωνίας είναι το ζήτημα των εμπορικών ονομασιών και της ονομασίας προέλευσης των προϊόντων μας.
Πιστεύουμε σε ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας και φιλίας για τους λαούς των Βαλκανίων. Θέλουμε οι περιοχές της βόρειας Ελλάδας από όριο και ανάχωμα απέναντι σε κινδύνους που ήταν για δεκαετίες να γίνουν πεδίο διασυνοριακής συνεργασίας και ανάπτυξης.
Για να το πετύχουμε όμως πρέπει να βασιστούμε στην αμοιβαία κατανόηση και στον σεβασμό της ιστορίας χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Επιμέλεια: panos Thrakiotis Στηρίξτε μας με ένα Like! *Η αναδημοσίευση περιεχομένου του TV thrakiotis επιτρέπεται με μοναδική προϋπόθεση την αναφορά της πηγής. Ευχαριστούμε!
Κοινή χρήση:  

Σχόλια