Breaking News

Απόφαση βόμβα από ΣτΕ «κόβει» τη μοριοδότηση στους μαθητές – αθλητές!

Μια απόφαση η οποία είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις πήρε το ΣτΕ. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασής του έκρινε ότι η διάταξη που προβλέπει την μοριοδότηση των αθλητών για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι παράνομη.

 Απόφαση σοκ! Για την ακρίβεια η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε ότι άρθρο 34 του νόμου 2009 του 1992 αντίκεινται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ορθολογικής οργανώσεως της παρεχομένης εκπαιδεύσεως.
 Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει την είσοδο των αθλητών που έχουν πετύχει σημαντικές διακρίσ
εις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Για την ακρίβεια αναφέρει μεταξύ άλλων:
 α) την πριμοδότηση αθλητών ακόμα και για επιτυχίες σε αθλητικούς αγώνες ήσσονος σημασία
 β) την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή αθλητών στις Ανώτατες Σχολές στο δυσανάλογα υψηλό ποσοστό του 4,5% των προβλεφθεισών θέσεων, το οποίο παρίσταται αυθαίρετο.
 γ) την εισαγωγή διακριθέντος αθλητή σε Σχολή της προτίμησής του, εφόσον συγκεντρώσει αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με το 90% του αριθμού των μορίων του τελευταίου εισαχθέντος στη συγκεκριμένη Σχολή στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος, μετά την προσαύξηση του συνόλου των μορίων του από τις αθλητικές του διακρίσεις.
 Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την απόφαση η «επίμαχη διάταξη της παραγράφου 8 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999 παραβιάζει τα άρθρα 4 παρ. 1, 5 παρ. 1 και 16 του Συντάγματος, κατά το μέρος που οι εν λόγω ρυθμίσεις υπερβαίνουν, κατά τα ανωτέρω, τα ακραία όρια πέραν των οποίων το παρεχόμενο από τη διάταξη αυτή προνόμιο εμφανίζεται δικαιολογημένο και επιτρεπτό συνταγματικώς».
 Στη συνέχεια της απόφασης τονίζεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη προσκρούει: «αφ’ ενός μεν στην αρχή της ισότητας των Ελλήνων πολιτών ενώπιον του νόμου (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος), αφ’ ετέρου δε στις απορρέουσες από το Σύνταγμα (άρθρο 5) αρχές της αξιοκρατίας και της σταδιοδρομίας εκάστου κατά λόγο της προσωπικής του αξίας και στο άρθρο 16 του Συντάγματος και επιπρόσθετα είναι αντισυνταγματική κατά το μέρος που προβλέπει την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή αθλητών στις ανώτατες σχολές στο ποσοστό του 4,5% των προβλεφθεισών θέσεων».

 Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΠΟΥ «ΓΕΝΝΗΣΕ» ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Σ.τ.Ε 

Η συγκεκριμένη απόφαση προέκυψε μετά από προσφυγή μαθητή ο οποίος έχασε τη θέση του στην Ιατρική σχολή από αθλητή και μάλιστα το ΣτΕ υποχρεώνει το υπουργείο Παιδείας να τον εγγράψει ως υπεράριθμο.
Όπως είναι φυσιολογικό η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις άμεσα, ενώ αναμένεται και η επίσημη θέση του Υφυπουργού Αθλητισμού και της ΓΓΑ για το θέμα, αφού πλέον θα προβλέπεται η είσοδος με μοριοδότηση των αθλητών μόνο στα ΤΕΦΑΑ.


Οργισμένη αντίδραση του Γ.Γ. Αθλητισμού για την απόφαση του ΣτΕ να κόψει τη μοριοδότηση στους μαθητές - αθλητές


Άμεση ήταν η αντίδραση του Ιούλιου Συναδινού, στην απόφαση του ΣτΕ με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού να μην μπορεί να κρύψει την έντονη ενόχληση του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Υπενθυμίζουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να κόψει τη μοριοδότηση στους μαθητές - αθλητές!
 Ο Ιούλιος Συναδινός μέσα από τον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook εξέφρασε την αγανάκτηση του. Συγκεκριμένα, έγραψε:
"Μετά από δεκαετίες το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική την εισαγωγή διακριθέντων αθλητών στα ΑΕΙ, αδιαφορώντας ότι είναι επιπλέον των εισαγομένων και δεν καταλαμβάνουν θέσεις αυτών.
Ένα κίνητρο είχαν τα παιδιά με σαφείς παιδαγωγικούς σκοπούς και το καταργεί η δικαστική εξουσία! Άμεση ανάγκη νέας νομοθετικής ρύθμισης.
Ως ΓΓΑ, που εκ της αρμοδιότητας μου έχω την υποχρέωση να εργάζομαι για τον αθλητισμό και τα δικαιώματα των αθλητών, δηλώνω τα παρακάτω: 
 Πρώτον, οι άνθρωποι του αθλητισμού καταθέτουν στην πλειοψηφία τους ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ. Δεύτερον, μη ξαναπατήσει κανείς εκτός των εκπροσώπων του αθλητισμού και της ΓΓΑ στις υποδοχές στα αεροδρόμια.Πηγή: filathlos.gr
  Επιμέλεια: panos Thrakiotis e

-mail:  thrakiotisp@mail.com Στηρίξτε μας με ένα Like! Ευχαριστούμε πολύ!!! *Η αναδημοσίευση περιεχομένου του TV thrakiotis επιτρέπεται με μοναδική προϋπόθεση την αναφορά της πηγής. Ευχαριστούμε!

1 σχόλιο: