«Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ »


H αντίληψη ότι η Αλεξ/πολη είναι η «άκρη» της Ελλάδας, με την  αρνητική αύρα της έννοιας «άκρη», ανήκει στο παρελθόν. Η γοργή ανάπτυξη της, τα τελευταία  χρόνια και αυτή που αναμένεται να έχει από δω και πέρα, αλλάζουν όχι μόνο την εικόνα της, αλλά και την λειτουργικότητα της.
Η ειδικότητα του καθηγητή φ.αγωγής, η επιστημονική εξειδίκευση, αλλά και η εμπειρία σε θέματα διοίκησης και οργάνωσης του αθλητισμού, μου επιτρέπουν να κάνω κάποιες σκέψεις για το αθλητικό μέλλον της πόλης, χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο φυσικά.
Ασφαλής βάση συζήτησης, η πετυχημένη προσπάθεια των τελευταίων χρόνων του Δήμου, για συντήρηση και βελτίωση της λειτουργικότητας των αθλητικών χώρων μας, όπως και οι νέες εγκαταστάσεις που δρομολογήθηκαν.
Τα βήματα αυτά, ελαχίστου κόστους,  πάντα με την δική μου οπτική, θα μπορούσαν να είναι τα παρακάτω:
1ο βήμα. Να πιστέψουμε σε ένα νέο όραμα, ότι η Αλεξ/πολη του 2020-2030 μπορεί να λειτουργήσει ως ένα μητροπολιτικό αθλητικό κέντρο, με βαλκανική ενδοχώρα, με ημικύκλιο γύρω της 200 τουλάχιστον χιλιομέτρων.
2ο βήμα. Να ορίσουμε τους πυλώνες της αθλητικής στρατηγικής, που θα πραγματοποιήσουν το όραμα μας. Θα ανέφερα τον αθλητικό τουρισμό με δράσεις υψηλού επιπέδου, την επένδυση στο ανθρώπινο προσωπικό του αθλητισμού με ειδική εκπαίδευση, την βελτίωση των αθλητικών υποδομών και φυσικά την ανάπτυξη του αγωνιστικού αθλητισμού, του  αθλητισμού υγείας και του αθλητισμού των ΑΜΕΑ.
3ο βήμα. Να προσδιορίσουμε τις βασικές αρχές που πρέπει να διακατέχουν την όλη προσπάθεια και πιστεύω ότι πρέπει να είναι: η συνεργασία-η καινοτομία-η αξιοκρατία και η εκπαίδευση.
4ο βήμα. Οι στόχοι που πρέπει να τεθούν, προς την κατεύθυνση επίτευξης του παραπάνω οράματος, κατά την γνώμη μου είναι:
1. Η Εκπαίδευση στελεχών αθλητικών σωματείων, σε όλα τα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη των αθλητικών σωματείων, νομικά, φοροτεχνικά, μάρκετιγκ, μάνατζμεντ, επιχειρηματικότητας.
2. Η καθιέρωση μίας τουλάχιστον ετήσιας συγκέντρωσης,  Brainstorming, των διοικήσεων των σωματείων.
3. Η συνεργασία με τα ΑΕΙ της περιοχής της Αλεξ/πολης (Ιατρικής, Μοριακής, Παιδαγωγικού, Νηπιαγωγών) και φυσικά το γειτονικό ΤΕΦΑΑ, σε εκπαιδευτικά, επιστημονικά, θέματα τεχνογνωσίας, αθλητικών δράσεων.
4. Η ολοκλήρωση του συστήματος αξιολόγησης των σωματείων του Δήμου, με δίκαιη χρήση των αποτελεσμάτων της, μετά από διάλογο μαζί τους.
5. Η συμμετοχή του Δήμου σε προγράμματα Erasmus Sport και λειτουργία ως κέντρου ενημέρωσης και των αθλητικών σωματείων, για την συμμετοχή τους στα προγράμματα.
6. Η ενδυνάμωση σχέσεων με Δήμους των γύρω χωρών σε αθλητικές συνεργασίες. Αξιοποίηση των πρωτοκόλλων συνεργασίας που έχει ο Δήμος μας και ενίσχυση των αθλητικών δεσμών τους.
7. Η δημιουργία ετησίου καλενταρίου των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων της Αλεξ/πολης και προβολή τους στην Ελλάδα και στις γύρω χώρες, στην αρχή κάθε χρονιάς, για καλύτερο προγραμματισμό των επισκέψεων, με μεγαλύτερη τουριστική απόδοση.
8. Η δημιουργία πεζοπορικών διαδρομών στην πόλη και στην ύπαιθρο για τους αθλητές υγείας, αλλά και περιπατητές, με διαδρομές  σημαδεμένες, με χάρτες, με χιλιόμετρα, με υψόμετρα και συνδυασμό με ιστορικά και θρησκευτικά στοιχεία.
9. Η διοργάνωση Πανελληνίου συνεδρίου στην Αλεξ/πολη των αθλητικών τμημάτων όλων των Δήμων της χώρας, για ανταλλαγή καλών πρακτικών και ενίσχυση της μητροπολητικότητας του Δήμου Αλεξ/πολης.
10. Ο προγραμματισμός αθλητικών έργων και παρεμβάσεων για τα επόμενα χρόνια για να μπορέσουν ευκολότερα να προϋπολογισθούν και να προετοιμασθούν αυτά.
 11. Ενημερωτικέςκπαιδευτικές δράσεις και προώθηση της διά βίου άσκησης των πολιτών, για προάσπιση της υγείας και της ευεξίας των κατοίκων. Ο Δήμος πρέπει να αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία, λαμβάνοντας υπόψη ότι  ανάγκη της εποχής, είναι η συμμετοχή και όχι η απλή παρακολούθηση, των πολιτών και ιδιαίτερα των οικογενειών στα αθλητικά δρώμενα.
12. Η Οργάνωση και προβολή, αθλητικών-τουριστικών «πακέτων» προετοιμασίας ή camp στην Αλεξ/πολη, ομαδικών-ατομικών σπορ, για ομάδες-αθλητές του εξωτερικού και της Ελλάδος.
5ο βήμα. Να δημιουργήσουμε το «πλαίσιο» της συνεργασίας Δήμου με τον αγωνιστικό και λαϊκό αθλητισμό.
Τα τελευταία χρόνια και ειδικά τα χρόνια της κρίσης, ένα νέο μοντέλο διοίκησης, οργάνωσης και λειτουργίας του αθλητισμού, υπάρχει στην χώρα μας, με τους Δήμους να έχουν καθοριστικό ρόλο στη νέα αυτή κατάσταση.
Το κράτος έχει μεταβιβάσει στους Δήμους όλα τα αθλητικά κέντρα της χώρας, ενώ ο αγωνιστικός αθλητισμός , ο λαϊκός-μαζικός και ο αθλητισμός των ΑΜΕΑ, λειτουργεί πια στα ερασιτεχνικά σωματεία και στα ιδιωτικά γυμναστήρια, τα οποία είναι υποχρεωμένα να συνεργασθούν αρμονικά με τους Δήμους.
Οι Δήμοι πρέπει να δημιουργήσουν  ένα μηχανισμό υποστήριξης του αναπτυξιακού και αγωνιστικού αθλητισμού σε τοπικό επίπεδο, με εξειδικευμένες επιστημονικές συνεργασίες που θα στηρίξουν την οργάνωση και λειτουργία των αθλητικών σωματείων.
Η σχέση Δήμου και σωματειακού αθλητισμού πρέπει να βασίζεται στην ειλικρίνεια, συνεργασία, υποστήριξη, εταιρικότητα, δικτύωση και συμπληρωματικότητα.
Είναι σκόπιμο λοιπόν να γίνει μια νέα συμφωνία λειτουργίας του τοπικού αθλητισμού, μεταξύ σωματείων και Δήμου, μια ιδιότυπη συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου.
Ο Δήμος Αλεξ/πολης μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Αρκεί:
Να μπορούμε να συνθέτουμε ακόμη και μέσα από την αντιπαράθεση.
Να μην ανακαλύπτουμε συνεχώς τον τροχό, μιας και οι καλές πρακτικές δεν έχουν σύνορα.
Να παραδεχθούμε ότι η «καλή ιδέα» μπορεί να ανήκει και σε κάποιον άλλο.
Η επιτυχία δεν πηγαίνει πάντοτε στο δυνατότερο ή στο γρηγορότερο άνθρωπο, αλλά, αργά ή γρήγορα, πηγαίνει σε αυτόν που πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει και έχει σχέδιο.

Άρθρο του Κώστα Πατερόπουλου, καθηγητή Φ.Αγωγής ΜrSc

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ της Αλεξανδρούπολης


Επιμέλεια: panos Thrakiotis *Η αναδημοσίευση περιεχομένου του tvthrakiotis επιτρέπεται με μοναδική προϋπόθεση την αναφορά της πηγής. Ευχαριστούμε!
Κοινή χρήση:  

Σχόλια