ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΕ ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ


Ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ 
Μία από τις πρώτες αποφάσεις που θα πάρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση και οι αυξημένες αρμοδιότητες που θα δώσει σε Δημάρχους ώστε να μπορέσουν να κυβερνηθούν οι Δήμοι και να ξεπεραστούν οι σκόπελοι που προήλθαν από την απλή αναλογική και την έλλειψη πλειοψηφιών στα περισσότερα δημοτικά συμβούλια. 
 Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα-ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ, η κεντρική κατεύθυνση που υπάρχει στη Ν.Δ. είναι οι Δήμαρχοι να αποκτήσουν εξουσίες και υπερεξουσίες για να καταφέρουν να διοικήσουν τους δήμους στις σημερινές συνθήκες της απλής και ανόθευτης αναλογικής. 
 Αυτό εντάσσεται και στο μέτρο που είναι ειλημμένη απόφαση της Ν.Δ. η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους και η ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Δήμους όπως η φορολογία (ΕΝΦΙΑ), η Παιδεία (διοίκηση τοπικών σχολικών μονάδων ) κ.ά.

Τα αρμόδια επιτελεία της Ν.Δ. έχουν έτοιμες τις εισηγήσεις τους για να προχωρήσει το θέμα άμεσα νομοθετικά και θα προβλέπεται μεταξύ άλλων ζητήματα που εισάγονται προς ψήφιση στα δημοτικά συμβούλια συνοδευόμενα από εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, όπως λόγου χάριν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για επενδύσεις, ή οι άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να μη χρειάζονται έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο αλλά επικύρωση από κάθε δήμαρχο. 
 Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι η έγκριση του προϋπολογισμού που αποτελεί και τον ορισμό της τοπικής υποθέσεως κατά το Σύνταγμα. 
Τι θα γίνει αν λόγω ασυμφωνίας των παρατάξεων ο προϋπολογισμός δεν εγκρίνεται επί μήνες; Θα μένουν οι Δήμοι ακυβέρνητοι; Οι υπάλληλοι και οι προμηθευτές απλήρωτοι;
 Θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα παρακάμψεως του δημοτικού συμβουλίου μέσω του Δημάρχου και της Οικονομικής Επιτροπής αν το σώμα οδηγεί σε ναυάγιο τον Δήμο που υπηρετεί. 
 Προφανώς η πρώτη συμβολική απόφαση της νέας κυβέρνησης όπως έχει δεσμευτεί η Ν.Δ. και ο Μητσοτάκης είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής αλλά αυτό είναι δώρο άδωρο για τώρα αφού θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. 
 Πάντως σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ο Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού ζητήματος θα εξετάσει όλες τις εισηγήσεις λαμβάνοντας σοβαρά υπ΄ όψιν και αυτές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).



*Η αναδημοσίευση περιεχομένου του tvthrakiotis επιτρέπεται με μοναδική προϋπόθεση την αναφορά της πηγής. Ευχαριστούμε!
Κοινή χρήση:  

Σχόλια