Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που σταμάτησαν να δουλεύουν μετά τα έκτακτα μέτρα για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού θα λάβουν 800 ευρώ.
Για να τα μπορέσουν να τα πάρουν θα χρειαστεί να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδικασία, όπως μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.
 Την απόφαση για την καταβολή των 800 ευρώ από το κράτος ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι αρμόδιοι υπουργοί και ενημέρωσαν ότι τα χρήματα θα δοθούν στις αρχές Απριλίου.
 Οι δικαιούχοι των 800 ευρώ Άμεσα θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην Εργάνη και μέσα από αυτή οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή εξαιτίας του κορωνοϊού θα μπορούν να λάβουν τα 800 ευρώ, ποσό που καλύπτει το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου και δίνεται έναντι του μισθού, τον οποίο ο εργοδότης δεν οφείλει λόγω ανωτέρας βίας.

Να σημειώσουμε ότι από τη διαδικασία εξαιρούνται αυτοί που εργάζονται εξ αποστάσεως, αυτοί που διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια, καθώς και το προσωπικό ασφαλείας.
 Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους, ενώ το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού και όχι μόνο βάσει αυτού του έκτακτου επιδόματος.

 Η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ θα καλύψει και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους με μεγάλη μείωση του τζίρου, που οφείλεται στον κορωνοϊό.

 Βήμα – βήμα η διαδικασία

 Το πρώτο βήμα θα πρέπει να γίνει από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες, οι οποίοι έκλεισαν υποχρεωτικά μετά το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας λόγω κορωνοϊού.
Θα πρέπει να μπουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, στη συνέχεια να επιλέξουν την καρτέλα «Ειδικά έντυπα» και από εκεί την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών».

Εκεί καλούνται να συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα πεδία, να αναφέρουν όχι μόνο τους εργαζόμενους που δεν εργάζονται λόγω του υποχρεωτικού λουκέτου, αλλά και και εκείνους που μπορεί να εξακολουθούν να εργάζονται (στην περίπτωση που λειτουργεί κάποιος από τους κλάδους της επιχείρησης (πχ στην εστίαση τα delivery).
 Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.
 Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

Και οι εργαζόμενοι όμως θα πρέπει ο καθένας ατομικά να υποβάλλει υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
 Θα πρέπει να αναφέρει: τα προσωπικά του στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζεται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.