Headlines

Comments

Ανακοίνωση από την Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑ.Ε για τους πρόσφυγες σε Έβρο και νησιά

Ανείπωτη βαρβαρότητα χαρακτηρίζει τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, που απωθεί βίαια τους πρόσφυγες στα σύνορα και καταπατά όχι μόνο το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα τους στο άσυλο, αλλά και τους ίδιους τους κανόνες της δημοκρατίας.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις, από κοινού με την κυβέρνηση της Τουρκίας, έχουν αναλάβει εδώ και χρόνια τον ρόλο του χωροφύλακα της Ευρώπης – Φρούριο, εμποδίζοντας τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, που προκάλεσαν ή υπέθαλψαν το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι τους, να αναζητήσουν μια ζωή με ασφάλεια στην Ευρώπη, αφού οι χώρες τους καταστράφηκαν και συνεχίζουν να καταστρέφονται εξαιτίας  των πολέμων. Ο ρόλος του χωροφύλακα που έχουν αναλάβει για λογαριασμό της ΕΕ ενισχύθηκε από την  συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, με την οποία, σε συνδυασμό και με τους Κανονισμούς του Δουβλίνου, οι πρόσφυγες αποτρέπονται από το να φθάσουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στην συντριπτική πλειοψηφία τους επιθυμούν. Με αυτήν την επονείδιστη και αντιπροσφυγική συμφωνία η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο συμφώνησε, αλλά και πρωτοστάτησε στην σύναψή της.
Η κυβέρνηση Ερντογάν, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων, των πολέμων που διεξάγει σε βάρος του κουρδικού και του συριακού λαού, όπως και των εθνικιστικών αντιπαραθέσεων  στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, και προφανώς για ασκήσει πίεση στην ΕΕ και στην ελληνική κυβέρνηση, άνοιξε εν μέρει τα σύνορά της για την έξοδο των προσφύγων, επιτρέποντας σε κάποιες χιλιάδες από τα 4 εκατομμύρια ταλαιπωρημένων  προσφύγων που διαμένουν στην Τουρκία να φθάσουν μέχρι τα ελληνικά σύνορα.
Αυτές οι γυναίκες, οι άντρες και τα παιδιά που αναζητούν μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή στην Ευρώπη, χωρίς βόμβες και θάνατο πάνω από τα κεφάλια τους,  είναι οι περίφημοι «εισβολείς», σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, που έχει κινητοποιήσει στρατό και αστυνομία για την αντιμετώπισή τους, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες του διεθνούς προσφυγικού δικαίου.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προωθεί το δηλητήριο του ρατσισμού σε βάρος των προσφύγων στα νησιά, που με δική της ευθύνη βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί, ενώ στελέχη της προτείνουν ακόμα και τον εγκλεισμό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στα ξερονήσια. Αυτόν άλλωστε τον στόχο είχε και η τεραστίων διαστάσεων κινητοποίηση και επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των κατοίκων στη Λέσβο: Να κατασκευάσει στρατόπεδα – φυλακές και να σπείρει τον σπόρο του ρατσιστικού μίσους.
Η απόφαση που έλαβε το ΚΥΣΕΑ της ΝΔ να αναστείλει παράνομα την εξέταση των αιτήσεων ασύλου και να απελαύνει όσους/ες εισέρχονται παράνομα στο ελληνικό έδαφος καταπατά το Σύνταγμα της χώρας και την ίδια την δημοκρατία. Και αυτές οι αυθαίρετες και παράνομες αποφάσεις, που σήμερα εφαρμόζονται σε βάρος των προσφύγων, όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα γενικευτούν σε βάρος όλων των εργαζομένων που ταλανίζονται από  τα μνημόνια και τις πολιτικές της ακραίας λιτότητας. Είναι εξάλλου σαφές ότι οι πρόσφυγες εισέρχονται παράνομα στη χώρα επειδή τους απαγορεύεται, παράνομα, η δυνατότητα να μπουν νόμιμα. Εξίσου επικίνδυνη και παράνομη είναι η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας.
Η Λαϊκή Ενότητα απαιτεί:
–          Να γίνει σεβαστό το διεθνές προσφυγικό δίκαιο και η Συνθήκη της Γενεύης, που απαγορεύουν την απώθηση των προσφύγων
–          Να μην εφαρμοστούν οι παράνομες αντιπροσφυγικές αποφάσεις που έλαβε το ΚΥΣΕΑ
–          Την άμεση απόσυρση του σχεδίου της κυβέρνησης για στρατόπεδα – φυλακές για τους πρόσφυγες, όπου κι αν αυτά σχεδιάζονται.
–          Την καταγγελία των αντιπροσφυγικών συμφωνιών της ΕΕ και ειδικότερα των Κανονισμών  του Δουβλίνου που καθιστούν τα νησιά του Αιγαίου «αποθήκες ψυχών», όπως και της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που μεταβάλλει το Αιγαίο σε πλωτό νεκροταφείο και χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας για τα πλοία του ΝΑΤΟ
Την ελεύθερη πρόσβαση των προσφύγων στα κράτη όπου επιθυμούν να ζήσουν με τη χορηγηση ταξιδιωτικων εγγραφων.Την χορήγηση ασύλου σε όλους τους πρόσφυγες που επιθυμουν να ζήσουν στην Ελλάδα και το σταμάτημα των απελάσεων, που η κυβέρνηση προτείνει ως μέσο για την αποσυμφόρηση των νησιών
–          Την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με την μεταφορά των προσφύγων σε ανοιχτές αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα και την ισότιμη ένταξη τους στην κοινωνική ζωή, με πλήρη πρόσβαση στα δικαιώματα της υγείας, της παιδείας και της εργασίας.
Ο αγώνας ντόπιων και προσφύγων είναι κοινός. Παλεύουμε για την δημιουργία ενός μεγάλου αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που θα βάζει τέλος στις αιτίες της προσφυγιάς

Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑ.Ε.

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © TVthrakiotiS. Designed by