Γιατί ο συνοριακός σταθμός των Κήπων μένει ανοικτός? Ποιον εξυπηρετεί η λειτουργία του?


Μέτρα για κλείσιμο συνόρων με γειτονικές της χώρες λαμβάνει η Τουρκία, ενώ και η Ελλάδα κλείνει τα σύνορά της με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, όμως στο «απυρόβλητο» παραμένει η συνοριακή διάβαση των Κήπων στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 
 Η Τουρκία που μέχρι τώρα βαυκαλίζονταν ότι δεν την …πιάνει ο κορονοϊός ξεκίνησε να κλείνει τα σύνορα της με όλες σχεδόν τις γειτονικές χώρες ελπίζοντας ότι έτσι θα ανακόψει την επέκταση της πανδημίας.
 Όμως παρά τον κορονοϊό και τα όσα έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες στον Έβρο, βλέπουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι κρατά ανοικτή την διάβαση των Κήπων.
 Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι η Εγνατία οδός, ένας υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος 658 χιλιομέτρων από τους Κήπους μεχρι την Ηγουμενίτσα, αποτελεί τον βασικό χερσαίο οδικό άξονα για την εξαγωγή των τουρκικών προϊόντων προς την Ευρωπη, που κατέχουν μεγάλο μερίδιο στο σύνολο των τουρκικών εξαγωγών με κρίσιμη σημασια για την τουρκική οικονομία..
 Η Τουρκία χρησιμοποίησε τους μετανάστες για να προσβάλει τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο απειλώντας την ασφάλεια της Ελλάδας. 
Η κρίση της δημόσιας υγείας την οποία προκαλεί η διάδοση του κορονοϊού επιβάλλει την λήψη και μη συμβατικών μέτρων.
Τα τουρκικά φορτηγά τα οποία διέρχονται από και προς τους Κήπους, όσο περνούν οι ημέρες αποτελούν εν δυνάμει υγειονομικές βόμβες που συμβάλλουν στην διάδοση του ιού από χώρα σε χώρα.
 Η ίδια η Τουρκία μάλιστα επέβαλε μέτρα εις βάρος ξένων φορτηγών που κινούνταν από το Ιράκ προς την Ευρώπη μέσω τουρκικού εδάφους (μεταξύ αυτών και των ελληνικών φορτηγών που εγκλωβίστηκαν στο ιρακινό Κουρδιστάν ) εξαιρώντας από τους περιορισμούς μόνο τα τουρκικά φορτηγά, επικαλούμενη λόγους δημόσιας υγείας.
 Προκαλεί εντύπωση ότι παρά το γεγονός ότι η πλημμελής ενημέρωση από τις τουρκικές Αρχές για τα στοιχεία εξάπλωσης του κορονοϊού στην γειτονική χώρα θα έπρεπε να έχει σημάνει συναγερμό στις Ελληνικές Αρχές, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί. 
 Και οι μεγάλες καθυστερήσεις και οι ουρές φορτηγών που σημειώνονται και στις δύο πλευρές του συνοριακού σταθμού στους Κήπους οφείλεται όχι σε κάποιο άλλο λόγο αλλά γιατί το τουρκικό Τελωνείο επιχειρεί να εφαρμόσει ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο έχει παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα. 
 Ίσως το κλείσιμο ή τουλάχιστον ο αυστηρός περιορισμός και η κατόπιν ελέγχων διέλευση των τουρκικών φορτηγών από τα ελληνικά σύνορα εκτος από ένα πρόσθετο μέτρο περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού μπορεί να είναι και ένα μήνυμα προς την τουρκική πλευρά η οποία με τις κινήσεις της τις τελευταίες εβδομάδες έχει υπονομεύσει την ασφάλεια στα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά και την ομαλή διέλευση από και προς την Ελλάδα .
 Και είναι ίσως ένας ακόμη τρόπος να αντιληφθεί την σημασία των καλών σχέσεων με την Ελλάδα και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι «επιθετικές» ενέργειες όπως αυτές που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες στον Έβρο.
 ΟΙ Κήποι δεν μπορεί να συνεχίσουν να μένουν στο απυρόβλητο προκειμένου να μην διαταραχθούν οι εξαγωγές της Τουρκίας…

Νίκος Μελέτης
 Πηγή: Liberal

Κοινή χρήση:  

Σχόλια