Αντιγριπικό φάρμακο το οποίο έχει αναπτύξει εταιρεία του ιαπωνικού ομίλου Fujifilm λειτουργεί αποτελεσματικά έναντι του κορωνοϊού, ανακοίνωσε την Τρίτη η κινεζική κυβέρνηση.
Το Πεκίνο έχει ήδη αρχίσει να προωθεί τη χρήση του φαρμάκου favipiravir, το οποίο αναπτύσσεται από την Fujifilm Toyama Chemical και πωλείται υπό την εμπορική ονομασία Avigan.
«Είναι ιδιαίτερα ασφαλές και εμφανώς αποτελεσματικό» σημείωσε ο Zhang Xinmin, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ανάπτυξης Βιοτεχνολογίας του Υπουργείου Επιστημών της Κίνας, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε.
Η Fujifilm Toyama ανέπτυξε το φάρμακο το 2014. Χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό από τον Φεβρουάριο.
Νωρίτερα σήμερα, η μετοχή της Fujifilm σημείωσε άλμα 15,4% στο χρηματιστήριο του Τόκιο.
Κλινικές μελέτες έγιναν σε 200 ασθενείς σε νοσοκομεία του Ουχάν και της πόλης Σενζέν, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο εμφανίστηκαν πολύ σύντομα αρνητικοί στο τεστ του ιού.
Ταυτόχρονα τα συμπτώματα πνευμονίας υποχώρησαν σημαντικά.
Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, δεν παρουσιάστηκαν εμφανείς παρενέργειες.
Η ίδια η Fujifilm πάντως μέσω εκπροσώπου υποστηρίζει ότι δεν ενεπλάκη στις κλινικές μελέτες στην Κίνα και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησής τους.
Κινεζική εταιρεία έχει λάβει ήδη άδεια από τον Φεβρουάριο να παραγάγει το φάρμακο ως γενόσημο.
Η Fujifilm παρέχει το Avigan σε ιαπωνικά νοσοκομεία για κλινικές μελέτες, ενώ ετοιμάζει και δικά της, ξεχωριστά πειράματα στην Ιαπωνία. Τα αποτελέσματα των μελετών ωστόσο θα χρειαστούν μήνες πριν ανακοινωθούν.
Πηγή: capital.gr