Ξεκινά το ταξίδι της για την Ιαπωνία, με άγνωστο ακόμη αν θα διεξαχθούν τελικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες…

  1. «Ξεκινάει όμως το ταξίδι της για τη μακρινή Ιαπωνία σε αντίξοες συνθήκες, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του θεσμού.

Μια πρωτοφανής πανδημία δοκιμάζει τις κοινωνίες όλου του πλανήτη», το μήνυμα της ΠτΔ. 
Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την παράδοση της ολυμπιακής φλόγας 
 Σήμερα η ολυμπιακή φλόγα, συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους αρχαίους και στους σύγχρονους αγώνες, ολοκληρώνει τη διαδρομή της στη χώρα που άναψε για πρώτη φορά. Ξεκινάει όμως το ταξίδι της για τη μακρινή Ιαπωνία σε αντίξοες συνθήκες, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του θεσμού.
Μια πρωτοφανής πανδημία δοκιμάζει τις κοινωνίες όλου του πλανήτη.
Η τελετή παράδοσης της φλόγας, έστω και χωρίς την πολυπληθή παρουσία αθλητών και ολυμπιονικών, χωρίς το κοινό που θα επιθυμούσε να παρευρίσκεται στο Στάδιο για να την παρακολουθήσει, έχει έναν ισχυρό συμβολισμό.
 Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι απλώς μια συνάντηση αθλητών απ’ όλον τον κόσμο που συναγωνίζονται σε πνεύμα ευγενούς άμιλλας. Είναι η έκφραση της συνεχούς προσπάθειας του ανθρώπου να υπερβεί τον εαυτό του.
Είναι η ζωντανή εκδήλωση της συνεργασίας των λαών, της φιλαλληλίας και της κατανόησης του άλλου, της ομόνοιας, της καλής θέλησης, της αδελφοσύνης. Αυτές οι αξίες που ενέπνευσαν το «ευ αγωνίζεσθαι» των αρχαίων Ελλήνων, είναι ακριβώς εκείνες που μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν σήμερα το όπλο μας απέναντι στον κοινό εχθρό.
Μ’ αυτές θα τον πολεμήσουμε, με αυτές θα τον νικήσουμε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την εμπέδωση του ολυμπιακού πνεύματος από την ελληνική κοινωνία.
 Η αρχαία Ολυμπία φωτίζει τον δρόμο προς το Τόκιο και όλοι οι Έλληνες ευχόμαστε καλή επιτυχία στους Ιάπωνες διοργανωτές των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.