Σωτήρης Ντινούδης ο κορυφαίος τερματοφύλακας που έχει φορέσει τη φανέλα του Άρδα Καστανεών

                      Μεγάλη συνέντευξη του Σωτήρη Ντινούδη!

Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων απο την ίδρυση του Άρδα, και με την υποχρεωτική αδράνεια απο κάθε αγωνιστική δραστηριότητα - λόγω κορωνοϊού -να μην μας "απομακρύνει" απο την αγάπη μας για το ποδόσφαιρο ,μέσα από την ιστοσελίδα του "ΑΡΔΑ ΚΑΣΤΑΝΕΩΝ" πραγματοποιεί αφιερώματα για τις αγωνιστικές σεζόν της ομάδας στον 21ό αιώνα,συνεντεύξεις για να  έρθουμε πιο κοντά!
Ένας απο τους καλύτερους τερματοφύλακες που έχει βγάλει ποτέ ο Έβρος, έχοντας γράψει συμμετοχές ακόμα και με την Εθνική Ελλάδος των Νέων, ανοίγει την καρδιά του στην επίσημη σελίδα της ομάδας μας.
Απο την σεζόν 2014-15 στον Άρδα, ο Σωτήρης έχει γράψει τη δική του διαδρομή στο χώρο του ποδοσφαίρου, έχοντας κερδίσει τίτλους τόσο με τις ομάδες που αγωνίστηκε όσο και ατομικά βραβεία. Αναμφίβολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας που έχει φορέσει τη φανέλα του Άρδα Καστανεών . 

Ας πάμε όμως να δούμε τι μας λέει κι ο ίδιος μέσα απο τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις του Γιώργου Πιστίκη...
Ημερομηνία γεννήσεως : 16 Απριλίου 1982
Σ.Ν. : Ξεκίνησα το 1995 στην Στέρνα, σαν χωριό η Στέρνα είχε πάντα παράδοση στο ποδόσφαιρο και από μικροί παίζαμε ποδόσφαιρο. Το 1995 ήταν η πρώτη χρονιά που η Στέρνα έκανε παιδική ομάδα.
Χρονολογία έπαιξα : Δόξα Στέρνα 1995 , Ακρίτας Νέας Βύσσα(από 1996 έως 2004) 1996-1997 κυπελλούχος ,1997-1998 νταμπλουχος, 1998-99 συμμετέχω Δ Εθνική, 1999-2000 νταμπλουχος, 2001και 2002 και 2003 έφτασα τελικό κυπέλου, ΜΓΣ Ορέστης Ορεστιάδος (από 2004 έως 2005) συμμετοχή Δ Εθνική, Ακρίτας Ν. ΒΥΣΣΑΣ (από 2005 έως 2007), Δόξα Στερνας (απο 2007 έως 2008), Ακρίτας Ν. ΒΥΣΣΑΣ (από 2008 έως 2010), Αναγέννηση Μεταξαδων (από 2010 έως 2011), ΜΓΣ Ορέστης (από 2011 έως 2012), ΠΑΕ Ριζιων (από 2012 έως 2013) τελικός κυπέλου, ΑΕ Διδυμότειχου (από 2013 έως 2014), ΑΡΔΑΣ Καστανεων (από 2014 έως 2020)
Γ.Π. : Ποιος ήταν ο προπονητής που ξεχωρίζεις περισσότερο απο όσους έχεις συνεργαστεί και ποια επιρροή άσκησε ο καθένας, άλλος στον τρόπο αντίληψης σου για το άθλημα κι άλλος για τον τρόπο παιχνιδιού σου?
Σ.Ν. : Είχα την τύχη να συνεργαστώ με πολλούς προπονητές, αυτοί που μου έδωσαν το κίνητρο να γίνω καλύτερος τερματοφύλακας και να πιστεύω σε μένα ήταν ο Μαρασλής Βασίλειος και ο Πασιαλης Νικόλαος, με αυτούς τους δύο ξεκίνησα την ποδοσφαιρική μου καριέρα. Όμως έχω συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους προπονητές που έβαλαν το λιθαράκι τους στην δική μου καριέρα όπως : Γιώργος Ναλμπαντης, Χρήστος Χρηστουδης, Χαλκιδης Γιώργος αναφέρω με ονόματα αυτούς που συνεργάστηκα πολλά χρόνια αλλά υπάρχουν κ άλλοι πολλοί. Επίσης ένας άνθρωπος για τον οποίο θέλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά και να τον ευχαριστήσω απ'την καρδιά μου, ένας άνθρωπος που έχει βοηθήσει τα μέγιστα, όχι μόνο εμένα αλλά γενιές ολόκληρων παικτών που ξεκινήσαμε απ'τη Βύσσα είναι ο Παναγιώτης ο Καζακίδης. Τέλος θα αναφερθώ σε 2 νέα παιδιά που από συμπαίκτες μου έγιναν προπονητές τον Χρήστο Μαυρακη και τον Παναγιώτη Μυλωνά, οι οποίοι πιστεύω πως έχουν πολλά να δώσουν ακόμα στο ποδόσφαιρο της περιοχής μας.
Γ.Π. : Όμορφη φαντάζομαι η διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια, και μιας και το βιογραφικό σου γράφει σχεδόν όλες τις θεωρητικά καλές ομάδες (στις περιόδους της η καθεμιά) του Β. Έβρου, θα πρέπει το προσωπικό σου ρεκόρ σε σχέση "νίκες - ήττες" να γέρνει συντριπτικά προς την πρώτη μεριά. Μπορείς να κάνεις έναν πρόχειρο υπολογισμό?
Σ.Ν. : Έχω κάνει πολλές παραπάνω νίκες απ'ότι ήττες στην καριέρα μου! Με βάση τις ομάδες που έπαιζα πάντα κάναμε πρωταθλητισμό. Κι αν αυτό το ρωτάς για να καταλάβεις αν οι νίκες χτίζουν χαρακτήρα...είναι σίγουρα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγωνιστικής συμπεριφοράς μιας ομάδας κι ενός ποδοσφαιριστή μεμονωμένα οι συνεχόμενες νίκες, είτε είναι μικρές είτε είναι μεγάλες. Και το πιο αδιάφορο ματς να είναι θα παίξω για να κερδίσω.
Γ.Π. : Ποια τα οφέλη που μπορεί να πάρει ένας ποδοσφαιριστής απο μια ήττα? Μπορεί να είναι μια ήττα τελικά πιο χρήσιμη απο μια νίκη?
Σ.Ν. : Πάντα μια ήττα είναι πιο χρήσιμη από μια νίκη, μπορεί να αποδειχτεί διδακτική, βλέπεις τα λάθη σου και βελτιώνεσαι μέσα από αυτά. Η νίκη έρχεται πάντα από συνολική προσπάθεια αφού πρώτα έχεις διδαχτεί από τις ήττες σου.
Γ.Π. : Απο τις "μεγάλες ήττες" είναι κάποια που να σ'έχει επηρεάσει, που να είπες "τα παρατάω"?
Σ.Ν. : Φυσικά και είχα μεγάλες ήττες! Δεν με πτόησε καμιά όμως. Συνέχιζα κι έβγαινα πιο δυνατός.
Γ.Π. Πάμε να μιλήσουμε και για νίκες... Πολλές στο παλμαρέ σου, άνοδος στη Δ' με την ομάδα της Βύσσας και πρωταθλήματα... Ποιες οι αναμνήσεις σου και ποια θεωρείς την μεγαλύτερη νικη που έχεις καταφέρει?
Σ.Ν. : Πολλές οι νίκες, η καθεμία της ξεχωριστή. Αυτή που μου έμεινε είναι ο αγώνας στην Θεσσαλονίκη για τη Δ Εθνική, χρονιά 1998 με 1999 το ματς Κρήνη - Βυσσα, κερδίσαμε 2-3 σε ξερό γήπεδο (φιλερ) με καταρρακτώδες βροχή. Έχω παίξει με ομάδες που είχαν παίκτες οι οποίοι είχαν αγωνιστει στην Α εθνική όπως Χιονασ, Καπετανοπουλος, Δαυκος, σε ματς με τη Βυσσα για το θεσμό του κυπέλλου Ελλάδος ερασιτεχνών.
Έχω ξεχάσει να αναφέρω στο βιογραφικό μου ότι το 1997 κλήθηκα να παίξω στην Εθνική Ελλάδος παίδων! Είναι μια αξέχαστη εμπειρία για μένα όντας 15 χρονών. Ήμουν ένα μήνα μακριά από το σπίτι μου κ είχα συμπαίχτες του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, τα παιχνίδια γινόταν στο Λιτόχωρο Αικατερίνης, με αντιπάλους όπως Κύπρος και Ιταλία. Επίσης μεγάλη εμπειρία για μένα η Μικτή Έβρου που συμμετείχα και τις τέσσερις χρονιές 1996 - 1999.
Θυμάμαι ακόμα το 1999 - 2000 αφού κατακτήσαμε το πρωτάθλημα με τη Βυσσα χρειάστηκε να παίξουμε αγώνες μπαράζ με πέντε ομάδες μετά από κλήρωση όπου διεξάχθηκαν σε ουδέτερο γήπεδο. Οι ομάδες ήταν : Σβορώνος, Καστοριά, Αλμωπός Αριδαίας, Φοινικας Πολιχνης, Ακρίτας Νέας Κρώμνης. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να πάρουμε το εισιτήριο για την Δ Εθνική.
Γ.Π. : Υπήρχε ματς που να είναι η ομάδα που έπαιζες καθαρό αουτσάιντερ και τελικά να πήρατε εκείνο το παιχνίδι? Πως το βιώνεις αυτό το συναίσθημα?
Σ.Ν. : Ομάδα αουτσάιντερ υπήρχε, δε θα μιλήσω για ένα αγώνα αλλά για ολόκληρο το θεσμό του κυπέλλου. Αναφέρομαι στην χρόνια 2013 που έπαιζα στην Π.Α.Ε. Ριζίων, τότε η ομάδα αυτή θεωρούνταν αουτσάιντερ σε όλα τα παιχνίδια του κυπέλλου αλλά τελικά καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι τον τελικό. Οι νίκες που έκανα εκείνη την χρονιά με μια ομάδα αουτσάιντερ με πείσμωσαν πολύ και είχα στόχο το κύπελλο. Το ίδιο είχε γίνει κ με όλη την ομάδα, σου δίνει ώθηση να προχωρήσεις παρακάτω κ ότι μπορείς.
Γ.Π.: Γενικά είσαι απο τους ανθρώπους που επιτρέπεις να σε επηρεάσει το ποδόσφαιρο συναισθηματικά στα εξωαγωνιστικά σου?
Σ.Ν. : Όχι δεν επηρεάζομαι συναισθηματικά, επειδή βρίσκομαι στη θέση του τερματοφύλακα έχω πάντα μια αίσθηση να προστατεύσω την ομάδα, να την καθοδηγώ σωστά χωρίς εντάσεις. Ότι έχει ειπωθεί στις 4 γραμμές του γηπέδου είτε με συμπαίχτες είτε με αντιπάλους παραμένουν εκεί. Άλλωστε έχω κάνει πολλούς φίλους από όλα αυτά τα χρόνια και τους σέβομαι όλους.
Γ.Π. : Πιστεύεις πως έχεις επηρεάσει τα αδέρφια σου και τα έχεις στρέψει προς το ποδόσφαιρο ή πήγαν απο μόνοι τους προς αυτή την κατεύθυνση, μιας και η βασική και πρώτη αθλητική ενασχόληση ενός παιδιού στην περιοχή μας είναι το ποδόσφαιρο?
Σ.Ν. : Στην οικογένεια μου πάντα υπήρχε η αγάπη για το ποδόσφαιρο, μακάρι να συνέβαλα κ εγώ στην ώθηση τους. Στα αδέρφια μου δεν παίζει ρόλο οι επιλογές που έχουν 'η δεν έχουν στην περιοχή μας, πάντα αγαπούσαν το ποδόσφαιρο. Νιώθω μεγάλη χαρά και περηφάνια όταν παίζω μαζί τους είτε ως συμπαίχτες είτε ως αντίπαλοι.
Γ.Π. : Πάμε να μιλήσουμε και για Άρδα! Ποιο είναι το πρώτο παιχνίδι που σου'ρχεται στο μυαλό με τον Άρδα...σαν αντίπαλος του?
Σ.Ν. : Πολλά τα παιχνίδια που μου έρχονται στο μυαλό, ένα ξεχωρίζω. Καστανιες - Βύσσα 3-5 τρομερό ματς και αυτό με βροχή αν δεν κάνω λάθος το 2000. Τότε οι Καστανιές είχαν σέντερ φορ τον Στράτο Πεχλιβανιδη. Πολύ καλή ομάδα των Καστανεων, ένα παιχνίδι για δυνατά νεύρα άλλωστε φαίνεται κ στο σκορ!
Γ.Π. : Ποιο παιχνίδι σου'ρχεται στο μυαλό σαν παίκτης του Άρδα, ποιο ήταν το πρώτο σου ματς με την ομάδα, και ποιο θεωρείς πως ήταν το καλύτερο παιχνίδι σου με τον Αρδα?
Σ.Ν. : Το πρώτο παιχνίδι μου με τον Αρδα ήταν το 2014 μέσα στον Ορέστη, κερδίζοντας το ματς αυτό. Το καλύτερο παιχνίδι μου θεωρώ ότι ήταν Καστανιες - Διδυμότειχο, με σκορ 1-1 παίζοντας με 10 παίκτες από τα πρώτα λεπτά.
Γ.Π. : Η καλύτερη κι η χειρότερη στιγμή στην καριέρα σου?
Σ.Ν. : Η καλύτερη στιγμή...ήταν το 1999 - 2000 που έχω κατακτήσει το πρωτάθλημα και το κύπελο με τον Ακρίτα Ν. Βυσσας και την ίδια χρονιά το σχολικό πρωτάθλημα. Τότε είχα συμπαικτη τον Χατζηαγοραστου Ορέστη όπως κ τώρα στον Αρδα. Η χειρότερη στιγμή για μένα ήταν ο τραυματισμός του Κώστα Παπαζήση, έγινε στην εστία μου, η οποία προήλθε μετά από δικιά μου προσπάθεια να μπλοκάρω την μπάλα.
Γ.Π. : Πες μας την καλύτερη σου και την χειρότερη στιγμή σου με τον Άρδα... Ποια είναι η αίσθηση που σου αφήνει αυτή η κοινή μας διαδρομή?
Σ.Ν. : Όλες οι στιγμές με τον Αρδα είναι μοναδικές, είναι μια ομάδα πολύ δεμένη με σωστή διοίκηση, γι'αυτό άλλωστε παραμένω τόσα χρόνια σε αυτήν την ομάδα
Γ.Π. : Πιστεύεις πως θα μπορούσε η ομάδα να διεκδικήσει κάτι παραπάνω όλα αυτά τα χρόνια?
Σ.Ν. : Η ομάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει πάρα πολλά, ξεκάθαρα. Έχει καλές βάσεις και σωστή οργάνωση, είναι πάντα δίπλα στους παίκτες και πάντα θυμάμαι να έχει ένα καλό ράστερ. Οπότε ναι θα έπρεπε να είχε καταφέρει πολλά περισσότερα. Πιστεύω όμως ότι αυτό δεν θα αργήσει να γίνει.
Γ.Π. : Το αύριο που βρίσκει τον Σωτήρη? Υπάρχει σκέψη για προπονητική οοοοταν πεις "αποσύρομαι" οριστικά?
Σ.Ν. : ....
(με φατσούλες με γέλια απάντησε!)
Γ.Π. : Αν μπορούσες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω και αν μπορούσες να ξαναζήσεις μια ποδοσφαιρική σεζόν - όπως τότε - ποια θα ήταν αυτή?
Σ.Ν. : Σεζόν 2000...νταμπλούχος! Μου έχει μείνει αξέχαστη με συμπαίκτες: Μητακιδης Βασίλης, Αρναούτης Βαλάντης, Μητούσης Στέφανος, Κεσογλίδης Παντελής, Γιώργος Μυλωνάς, Λυμπερίδης Δημήτρης, Κυρπιτζής Βασίλης, Σιντούκας Σιδερης, Γκεργκίδης Κωνσταντίνος, Χατζηαγοράστου Ορέστης, Ντουρανίδης Κώστας και άλλοι πολλοί...
Γ.Π. : Τέλος μια αναφορά για τα 70 χρόνια του Άρδα και πως βλέπεις το μέλλον της ομάδας κι ένα μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στον κόσμο, εν όψη Πάσχα κι εν μέσω Κορονοιου κι όλων όσων ταλανίζουν την κοινωνία μας.
Σ.Ν. : Ο Αρδας σαν ομάδα έχει γερά θεμέλια γι'αυτό κ πρωταγωνιστεί κάθε χρονιά στα ποδοσφαιρικά δρώμενα, είναι μια ομάδα με μεγάλη ιστορία και πιστεύω πως έχει πολλά να δώσει ακόμα γιατί δεν έχει σταματήσει ποτέ να εξελίσσετε. Για τον κόσμο που είναι πάντα δίπλα της θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο κίνητρο που έχει αυτή η ομάδα! Δεν έχουν αφήσει ποτέ την ομάδα μόνη. Ένα χωριό που πρέπει να νιώθει περηφάνια για την στάση κ την ανδρεία που κράτησε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και με τους γείτονες μας και με τον κορονοιο.
Τέλος θα συμπληρώσω αυτό : οι μεγάλες ομάδες όπως ο Άρδας δεν είναι μόνο οι παίκτες, υπάρχουν κ άλλοι πολλοί άνθρωποι που τρέχουν από πίσω ώστε να υπάρχει σωστή οργάνωση, δεν θα αναφερθώ σε ονόματα αλλά αυτοί είναι κυρίως που στήνουν - έστησαν τα θεμέλια αυτής της ομάδας.
Καλό Πάσχα σε όλους με υγεία!!
Κοινή χρήση:  

Σχόλια