Αντιπαραγωγικό περιβάλλον θα οδηγήσει σε λουκέτα εκατοντάδες επιχειρήσεις και στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.


Η σταδιακή άρση των μέτρων ανακοινώθηκε με τη χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη, ρίχνοντας τη χαριστική βολή στον κλάδο της Εστίασης, ο οποίος έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές στην περίοδο της αναγκαστικής καραντίνας.
 Η επανέναρξη στη 1 Ιουνίου για τα καταστήματα Εστίασης, κάτω από αυτό το ιδιαίτερα αντιπαραγωγικό περιβάλλον και χωρίς καμία ουσιαστική πρωτοβουλία προφύλαξης των επιχειρήσεων του κλάδου, είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε λουκέτα εκατοντάδες επιχειρήσεις και στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.
 Το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης & Διασκέδασης έχει ήδη αποστείλει προς το πρωθυπουργικό γραφείο την Ανοιχτή Επιστολή με τις συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη μέρα που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου ο κλάδος της Εστίασης να βγει αλώβητος από αυτή την καταστροφή, τα οποία έχουν σχεδιαστεί από την εξειδικευμένη ομάδα νομικών και οικονομολόγων του Σωματείου.
 Δυστυχώς, όσο αυτή η πρόταση παραμένει στον «πάγο» και καθυστερεί να πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας από τα στελέχη της κυβέρνησης, είναι δεδομένο ότι οποιοδήποτε σενάριο ανοίγματος των καταστημάτων, θα φέρει έναν κυκεώνα προβλημάτων στην πόρτα του κάθε ιδιοκτήτη.
 Ειδικότερα πρόκειται για 24 βασικά προβλήματα που θα πέσουν πάνω στα καταστήματα Εστίασης με το που τεθούν πάλι σε λειτουργία μέσα σε αυτές τις συνθήκες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου τόσο στις αρμόδιες αρχές όσο και στους ιδιοκτήτες εν όψει της κατάστασης που πρόκειται να αντιμετωπίσουν.
 1) Μέχρι τώρα ακόμη οι ιδιοκτήτες δεν έχουν λάβει τα 800€ που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση.
 2) Θα πρέπει, για να ανοίξει το κάθε μαγαζί, να επενδύσει για άλλη μια φορά σε προμήθειες, μετά από αυτές που αγόρασε και πέταξε το Π/Σ/Κ/ 13-15 Μαρτίου που εξαναγκάστηκε δια Νόμου να κλείσει.
 3) Οφειλή ενοικίων της τάξης του 60% Χ 3
 4) Απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΚΟ
 5) Απλήρωτοι λογαριασμοί NOVA, COSMOTE
 6) Εφορία, ΕΦΚΑ, ΦΠΑ, Δημοτικό φόρο, κοινόχρηστοι χώροι
 7) ΦΠΑ στην Εστίαση 13% και στον καφέ-ποτό 24%
 8) Πρόστιμα σε περιπτώσεις που σε κάποιο τραπέζι βρουν 4 άτομα και όχι 2, το ίδιο θα ισχύει και στις ξαπλώστρες. Θα μετράνε οι Δημοτικοί τα 2 μέτρα απόσταση ανά άτομο
 9) Πρόστιμα του αντικαπνιστικού, σε περιπτώσεις που θα υπάρχουν, ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους ανήλικοι ή παιδάκια με τις μαμάδες.
 10) Οργανισμοί ΕΥΕΔ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ, GEA, με τα ποσά που θα ζητούν και τις Αγωγές που θα καταθέτουν
 11) Πρόστιμα που επιβλήθηκαν και θα γίνονται απαιτητά
 12) Έξτρα έξοδα για αντισηπτικά, μάσκες, απεντομώσεις και διάφορους ψεκασμούς απαραίτητους για τον covid19
 13) Αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών, που ο τρόμος θα είναι ζωγραφισμένος στο πρόσωπό τους
 14) Φτώχεια των καταναλωτών, διότι θα προκύψει μεγάλη ανεργία και ανέχεια
 15) Έξτρα έξοδα αποκατάστασης διάφορων ζημιών 3 μηνών απραξίας, ανακαινίσεις, βάψιμο, διαμόρφωση χώρων και ειδικά των εξωτερικών
 16) Έξτρα έξοδα για προμήθειες αντισηπτικών, μασκών, πλέξιγκλας διαμόρφωσης χώρων κλπ
 17) Έξοδα για κατάληψη κοινόχρηστων χώρων και αιγιαλούς, στους Δήμους, στο Λιμενικό Ταμείο κλπ
 18) Θα χρησιμοποιούν τον μισό χώρο που θα νοικιάζουν, αλλά το ενοίκιο θα είναι κανονικό. Το ίδιο θα συμβαίνει και στους αιγιαλούς
 19) Θα χρησιμοποιούν τον μισό χώρο, αλλά οι ΔΕΚΟ και οι ΟΤΑ, θα πληρώνονται κανονικά
 20) Δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν εσωτερικούς χώρους
 21) Σε μία περίπτωση ξαφνικής κακοκαιρίας (βροχή), οι πελάτες, επειδή δε θα μπορούν να μπουν σε εσωτερικούς χώρους, θα φεύγουν και ίσως να μην πληρώνουν
 22) Εάν σε περίπτωση βροχής ή ήλιου (καλοκαίρι), απλώσετε τέντα σε εξωτερικό χώρο, αυτομάτως γίνεται εσωτερικός και απαγορεύεται το κάπνισμα
 23) Το προσωπικό σας θα περιφέρεται με μάσκα και γάντια. Οι χώροι της διασκέδασης θα θυμίζουν κλινικές
 24) Μιας και θα δουλεύουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι, θα είστε ευάλωτοι σε μηνύσεις περιοίκων για ηχορρύπανση και παράταση ωραρίου. Αυτά είναι αυτόφωρα

"Αν όλα αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για την κυβέρνηση και θεωρεί ότι τα καταστήματα μπορούν να επαναλειτουργήσουν στον αυτόματο πιλότο, εμείς ως Σωματείο που γνωρίζει πολύ καλύτερα ποια είναι η πραγματικότητα της Εστίασης λέμε ότι χωρίς μέτρα για την επόμενη μέρα του κλάδου, η Εστίαση οδηγείται αναπόφευκτα στην συρρίκνωση και τον μαρασμό. 

 Συνάδελφοι, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η στιγμή είναι κρίσιμη και απαιτεί ψυχραιμία και σκέψη.
Γνωρίζετε και γνωρίζουμε πως μπροστά σε αυτό που έρχεται πάνω στα καταστήματα με το άνοιγμα μέσα σε τέτοιες «εχθρικές» συνθήκες, η σκέψη να παραμείνετε κλειστά αποτελεί κι αυτή έναν ύστατο τρόπο για να αφυπνίσουμε τους μηχανισμούς της κυβέρνησης.
Ωστόσο, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή ενός μεγάλου δρόμου και είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε ακέραιο το ηθικό μας εν όψει των πολύ σημαντικών αποφάσεων που θα κληθούμε σύντομα να λάβουμε.
 Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παλέψουμε μέχρις εσχάτων γιατί σημασία δεν έχει πώς ξεκινά μια αναμέτρηση αλλά ποιο είναι το αποτέλεσμα όταν έρθει η λήξη της."
 καταλήγει η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης & Διασκέδασης.

Ακολουθεί η επιστολή
«Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,
Μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη και άνιση αναμέτρηση με την πανδημία του COVID-19, είμαστε πλέον σε θέση να αναγνωρίσουμε ότι σε αυτή την πρώτη της φάση, η Ελλάδα ανήκει στους «νικητές», παρά το ανυπολόγιστο κόστος της απώλειας της ζωής 136 συμπολιτών μας. Τα σκληρά, αλλά αναγκαία περιοριστικά μέτρα που ήταν δεδομένο ότι όφειλε να λάβει η κυβέρνησή σας, εμπόδισαν σημαντικά το ποσοστό εξάπλωσης του φονικού ιού στην Ελλάδα. Οι πολίτες έδειξαν στην πλειονότητά τους τεράστια αποθέματα κατανόησης και συμμόρφωσης τόσο σε προσωπικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο. Κατ' επέκταση, το συναίσθημα της επόμενης ημέρας μας αναγκάζει να αντικρίσουμε την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας με ένα συγκρατημένο χαμόγελο αισιοδοξίας.
Η κρισιμότητα αυτού που καλούμαστε, ωστόσο, να πράξουμε από εδώ και πέρα, αυτή η δεύτερη φάση της μάχης απέναντι στις συνέπειες του νέου κορωνοϊού, αποτελεί ένα μεγάλο εγχείρημα, ένα ραντεβού με την ίδια την ιστορία. Η αλλαγή στις ζωές όλων μας είναι δεδομένο ότι θα αποδειχθεί αναπόφευκτη. Ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι μακρύς και η επανεκκίνηση της οικονομίας αναμένεται να αποτελέσει μια τεράστια πρόκληση τόσο για την κυβέρνησή σας, όσο και για τους ίδιους τους Έλληνες επιχειρηματίες. Ιδιαίτερα για κλάδους όπως αυτός της Εστίασης που βρίσκεται εκ φύσεως ακόμα περισσότερο εκτεθειμένος στις δραματικές συνέπειες της επόμενης μέρας.
Για πολλοστή φορά ως κλάδος πειθαρχήσαμε πλήρως εξαρχής σε ό, τι μας ζητήθηκε λειτουργώντας στο σύνολό μας με γνώμονα την μέγιστη αξία, αυτής της Δημόσιας Υγείας και της ευθύνης προς τον συνάνθρωπο. Η επόμενη μέρα ωστόσο μας περιμένει με μια μεγάλη πρόκληση που δεν γίνεται να αναλάβουμε παρά με τόλμη και θάρρος.

Διαθέτοντας ένα σύνολο από 100.000 και πλέον επιχειρηματίες, καθώς και 700.000 και πλέον εργαζόμενους, που συντάσσονται άπαντες κάτω από τον κοινό στόχο της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, δεν μπαίνουμε σε διαδικασία ικεσίας και αφήνουμε στην άκρη συνδικαλιστικές πρακτικές που εξάλλου ποτέ δεν ήταν της αρεσκείας μας.
Αυτό που ζητούμε ως ένα Μη Κυβερνητικό Σωματείο που αριθμεί πάνω από 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας δίπλα στον κλάδο της Εστίασης, μετρώντας αισίως 35.000 εγγεγραμμένα μέλη-καταστήματα, είναι να σας κοινοποιήσουμε ότι οι παρακάτω προτάσεις αποτελούν προϊόν λεπτομερούς έρευνας και σχεδιασμού από την ειδική ομάδα νομικών και οικονομολόγων του Σωματείου μας, που αποσκοπούν να παρουσιάσουν ένα οργανωμένο και υλοποιήσιμο σχέδιο για την επόμενη μέρα της Εστίασης μετά την παρούσα καταστροφή.
Στόχοι των παρακάτω προτάσεων είναι:
1) Να φροντίσουμε ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στον κλάδο της Εστίασης να μπορέσει να επανέλθει ομαλά μετά την περίοδο της αδράνειας
2) Τα χιλιάδες καταστήματα του κλάδου να είναι σε θέση να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που παρέχουν
3) Να μπορέσουν μακροπρόθεσμα να συνεισφέρουν στην πληγείσα λόγω κορωνοϊού ελληνική οικονομία μέσα από τον κύκλο εργασιών τους με τους εγχώριους πελάτες και τον ξένο τουρισμό
Οι συγκεκριμένες προτάσεις του ΠΑΣΚΚΕΔΙ για την επόμενη ημέρα στον κλάδο της Εστίασης είναι:

1.Απαλλαγή των επιχειρήσεων του έτους 2020 από Δημοτικά τέλη, Δημοτικό Φόρο, τέλη κοινόχρηστων χώρων κ.α. Όπως επίσης ελευθερία για τον χώρο των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων πέραν των γραμμών που όριζαν οι δήμοι μέχρι σήμερα ώστε να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις χωρίς να μειωθεί δραματικά ο αριθμός τους, προσέχοντας τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη διέλευση αμαξιδίων ΑΜΕΑ, καροτσιών κλπ.
2. Μείωση των ενοικίων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % που θα μειωθεί το δικαίωμα χρήσης του χώρου. δεν γίνεται να υποχρεούμαστε να χρησιμοποιούμε το 50% των τετραγωνικών που ενοικιάζουμε και να πληρώνουμε το 100% αυτού, και αντίστοιχα φοροελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % έτσι θα είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον πόλεμο και όχι κάποιοι μόνοι μας.
3.Μείωση του ΦΠΑ σε 6% και 13% αντίστοιχα σε φαγητό και καφέ, κάτι που βασίζεται άλλωστε σε προεκλογικές εξαγγελίες της παρούσας κυβέρνησης. Παράλληλα, οι φορολογικοί συντελεστές το 2020-2021 για το φορολογικό έτος 2019 να είναι σε όλες τις επιχειρήσεις 10% χωρίς προκαταβολή επόμενου έτους.
4. Διαγραφή όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως την ημέρα που θα επανέλθουμε σε λειτουργία (ασφαλιστικές εισφορές, τηλεοπτικά και μουσικά δικαιώματα, ΔΕΚΟ, NOVA, COSMOTETV κτλ). Επίσης όλες οι οφειλές σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ήδη έχουν πιστοποιηθεί, να έχουν δυνατότητας αποπληρωμής σε 12 δόσεις με έναρξη, από 1/1/2021.
5. Να μπουν στις υποχρεώσεις προς αναστολή όλες οι ΔΕΚΟ που είναι σύμφωνες σε χρονοδιαγράμματα με την παραπάνω ρύθμιση.
6. Αναστολή πληρωμών των ρυθμίσεων σε όλους τους Ο.Τ.Α. για τους επόμενους επτά (7) μήνες χωρίς την προσθήκη προσαυξήσεων
8.Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης.
Η εστίαση σε αντίθεση με τα αλλά κλειστά καταστήματα, με την επανέναρξη θα χρειαστεί πρώτες ύλες και προϊόντα απαραίτητα για την λειτουργία της. Το κεφάλαιο αυτό θα πέσει συνολικά στην πραγματική οικονομία και θα στηρίξει όλη την προμηθευτική αλυσίδα δίνοντας πνοή και κουράγιο σε ιδιοκτήτες και προμηθευτές .
Προτείνεται η καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο με το 2% του τζίρου του 2019 και σε κάθε περίπτωση με ανώτατο πλαφόν τα 7000€.
9. Οι τράπεζες να δανειοδοτήσουν τις επιταγές με 12 μήνη άτοκη αποπληρωμή και να ενισχύεται ο εκδότης μετά από σχετικό έλεγχο αδυναμία αποπληρωμής με κριτήριο α) πότε την έκδωσε και σίγουρα να λήγει από το διάστημα 28/2 έως και 2 μήνες μετά την λήξη των έκτακτων μέτρων ή σαν έκτακτη λύση θα είναι ότι σε περίπτωση σφραγίσματος επιταγών, να μην καταχωρούνται στον Τειρεσία αλλά αυτομάτως να μπαίνουν σε 12 μήνες αποπληρωμή με αρχή από 1/1/2021 (μία διαδικασία μεταξύ των επιχειρηματιών) με νομοθετική ισχύ.
Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,
ως Σωματείο που εκπροσωπεί, πέρα από κάθε επαγγελματική ιδιότητα, ανθρώπους με οικογένειες που αγωνιούν για την ίδια τους την επιβίωση μετά από τις συνέπειες μιας τόσο απρόσμενης καταστροφής, αναμένουμε κάτι περισσότερο από μια ημερομηνία επανέναρξης της λειτουργίας των καταστημάτων. Ούτε φυσικά προσπαθούμε να επενδύσουμε για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας ενός τόσο μεγάλου κλάδου σε επιδόματα και προσωρινά «μπαλώματα» που είναι ικανά μόνο να ανακουφίσουν τις πληγές των θυμάτων.

Αυτό που στην ουσία ζητούμε, είναι να (συμ)πορευθούμε μαζί ως Έλληνες πολίτες, όπως άλλωστε πράξαμε μέχρι σήμερα απέναντι σε αυτό το τεράστιο χτύπημα που δέχτηκε ολόκληρος ο κόσμος, μαζί και η Ελλάδα, στηριζόμενοι σε ένα οργανωμένο σχέδιο που θα εξασφαλίζει ότι οι χιλιάδες άνθρωποι της Εστίασης θα επανέλθουν και πάλι στις θέσεις τους ακόμα πιο ισχυροί. Αυτό που πραγματικά ζητούμε, είναι τα εφόδια για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα αύριο καλύτερο από αυτό που χάθηκε στη δίνη της πανδημίας.»Share:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου