Πρόγραμμα «Άθληση για όλους», επένδυση στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η πρόθεση της δημοτικής αρχής του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την επανέναρξη μετά από πολλά χρόνια του προγράμματος «Άθληση για όλους». Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος μπορούν να προσφερθούν ‘ίσες ευκαιρίες άθλησης σε όλα τα άτομα, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, κοινωνικής θέσης και κινητικών ικανοτήτων. Εκατοντάδες πολίτες θα μπορέσουν σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Αλεξανδρούπολης να νιώθουν τη χαρά της άθλησης και να εισπράττουν τα οφέλη της στην υγεία τους σε καθημερινή βάση.
Το πρόγραμμα «Άθληση για όλους» και οι επιμέρους κατευθύνσεις του, υποστηρίζονται επιστημονικά από έμπειρους καθηγητές φυσικής αγωγής και είναι διαφοροποιημένα, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές απαιτήσεις, τις ικανότητες και τις ηλικίες των συμμετεχόντων. Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και ειδικότερα: στον γενικό πληθυσμό στα . άτομα τρίτης ηλικίας, στους εργαζομένους, στα άτομα με χρόνιες παθήσεις-αποκατάσταση, στα παιδιά, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στις ειδικές κατηγορίες ατόμων (π.χ. εξαρτημένα άτομα). Ιδιαίτερα, ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί και πρέπει να κινητοποίηση ομάδες του πληθυσμού της πόλης μας που φαίνεται να έχουν πραγματικά πρόβλημα, όπως η συμμετοχή των ενηλίκων ανδρών και γυναικών και των ΑΜΕΑ.
Ο μαζικός αθλητισμός σημαίνει άσκηση και διασκέδαση και συντελεί στην βελτίωση της υγείας των ατόμων, στην καλύτερη ποιότητα ζωής και στην κοινωνικοποίησή τους. Η άσκηση με τη συστηματική καθοδήγηση – που εξασφαλίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα- αποτελεί ουσιαστική κοινωνική επένδυση δεδομένου ότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής, συμβάλλει στην πρόληψη εκφυλιστικών τάσεων, συμβάλλει στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων και. δημιουργεί καλύτερη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον.
Επιπλέον, μέσω τέτοιων αθλητικών προγραμμάτων γίνεται μια επένδυση στην προληπτική υγεία. Το όποιο κόστος, μικρό ή μεγάλος, τέτοιων προγραμμάτων αποτελεί επένδυση στο μέλλον μέσω των μειωμένων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.
Παράλληλα με την ανάπτυξη των προγραμμάτων αυτών ο Δήμος Αλεξανδρούπολης οφείλει :
1. Να συνεργαστεί με τη ΓΓΑ και το Υπουργείο Παιδείας, με διάφορους αθλητικούς φορείς, εθελοντικές και αναπηρικές ομάδες, συλλόγους γονέων, υγειονομικούς και άλλους κοινωνικούς φορείς, οργανώνοντας ένα πλαίσιο που θα προάγει το μήνυμα της διά βίου άσκησης και υγείας.
2. Να ενημερώσει το κοινό σε θέματα υγείας και άθλησης, με μια οργανωμένη καμπάνια, κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
3. Να αναβαθμίσει τις ήδη υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους του και να δημιουργήσει και νέους αθλητικούς χώρους και εγκαταστάσεις., να οργανώσει φυσικούς αθλοχώρους, περιπατικές και πράσινες διαδρομές, με αποδέκτη κυρίως το γενικό πληθυσμό.
4. Να πληροφορεί και να ενημερώνει συστηματικά το κοινό για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους που υπάρχουν στο Δήμο καθώς και για τα αθλητικά προγράμματα που λειτουργούν.
5. Να υποστηρίξει τις σχολικές υποδομές άθλησης και να οργανώνει μαζικούς αγώνες υγείας , υποστηρίζοντας το δρομικό και ποδηλατικό κίνημα.
6. Όσον αφορά τη δημιουργία νέων αθλητικών χώρων, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης οφείλει να προγραμματίζει και να ΄΄τρέξει΄΄ με βάση ένα πολυετές σχέδιο τη δημιουργία ενός σύγχρονου κλειστού και ενός νέου σταδίου, σε μια πόλη που η αθλητική της ιστορία και η σύγχρονη δυναμική του αθλητισμού το επιβάλλει.
Κλείνοντας, ας μην ξεχνάμε, ότι η καλή υγεία αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά για την κοινωνία μας. Για να διατηρήσουμε άριστη την υγεία μας χρειάζεται συστηματική άσκηση, καλή διατροφή και προληπτική μέριμνα για αντιμετώπιση των διαφόρων κινδύνων που απειλούν την υγεία μας, πολλοί περισσότερο τώρα που οι υγειονομικές συνθήκες το επιβάλλουν.
ΥΓ: Αναφορικά με το κόστος συμμετοχής, η δημοτική αρχή πρέπει να εξετάσει, μέσω συγκεκριμένης οικονομικής μελέτης το κόστος ενός τέτοιου προγράμματος και βάσει αυτού: α. Να υπάρξει δωρεάν συμμετοχή του κοινού, β. Σε περίπτωση κάποιου μικρού αντιτίμου να απαλλαχτούν ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού (όπως ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι , άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.) και γ. Το όποιο μικρό ποσό εκτιμηθεί ότι πρέπει να καταβληθεί από τους αθλούμενους ως δικαίωμα συμμετοχής, να επιστρέφεται πίσω περίπου το 1/3 με την μορφή δώρων όπως μπλούζες, αθλητικές στολές, ή ακόμη και ασφαλιστική κάλυψη. δωρεάν μεταφορά στις αθλητικές εκδηλώσεις του προγράμματος κ.ά.
Παπαπαντελής Νικήτας
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Μέλος Επιτροπής Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αλεξανδρούπολης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια