Headlines

Comments

Γιατί να γίνουμε εμείς θύτες όταν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί και είναι υπόλογοι


Η Ελλάδα του σήμερα έχει γίνει ένα περίεργο καζάνι που βράζει! Διχογνωμίες, υπέρμετρη αγάπη των Ελλήνων για την πατρίδα αλλά με λόγια δίχως έργα, μέσα από την ασφάλεια των σπιτιών μας. Βλέπουμε καταστάσεις και τα νέα είναι τόσο καταιγιστικά στενάχωρα που δεν προλαβαίνει το μυαλό μας να τα διαχειριστεί, γι αυτό τα βάζουμε πάντα με τον πιο αδύναμο κρίκο γιατί το ξέσπασμα της αγανάκτησης μας πρέπει να έχει αποδέκτη! Ανθρώπινα όλα! Και εμείς σε αυτή την χώρα που μέσα σε λίγα χρόνια την είδαμε να αλλάζει και να αυτοκαταστρέφεται αλλά και άλλοι ξένοι που κατά την ορολογία διαφόρων αναφέρονται ως μετανάστες, πρόσφυγες, λαθροεισβολείς κτλ κτλ αναλόγως με τα πιστεύω του καθενός, την κοινωνική μόρφωση και τον τρόπο που αφομοιώνουν τα κοινωνικά γεγονότα!
Το μεταναστευτικό ζήτημα ήταν πάντα επίκαιρο από αρχαιοτάτων χρόνων λόγω φυσικά των πολεμικών εκστρατειών και καταπατήσεων και έχουμε πάντα μια κοινωνία με διαφορετικές ράτσες ανθρώπων μόνο που είχαν όλοι αυτοί ταυτότητα και ανήκαν κάπου! Έτσι είχαμε τους δούλους, τους κολλίγους, τους πολεμικούς ομήρους που με αγοραπωλησία πάντα βρισκόταν στην κατοχή κάποιων και ποτέ ξέμπαρκοι από δω και από εκεί να διεκδικούν γη, εργασία, ελευθερία, ίσα κοινωνικά δικαιώματα αφού κάποιες πολιτισμένες χώρες καταπάτησαν τα δικά τους!
Έτσι λοιπόν και σήμερα τίποτα δεν αλλάζει παρά μόνο η κοινωνική διάσταση της ελευθερίας του ατόμου.
Η δουλεμπορία έχει γίνει ποινικό αδίκημα, τα βασανιστήρια και οι συνθήκες διαβίωσης αποτελούν δείγμα πολιτισμού οπισθοδρομικών κοινωνιών! Αυτός ο όμορφος τόπος λοιπόν ποτέ δεν ήταν απόλυτα γηγενής. Αλλά η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών φύλων ήταν πάντα υπό καθεστώς κυριαρχίας.
Πάμε τώρα στο τεράστιο πρόβλημα της μετανάστευσης της σημερινής μας κοινωνίας!
Οι πόλεμοι, οι οικονομικές συνθήκες και πολιτικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν λαοί στις χώρες τους έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα αναζήτησης ενός αξιοπρεπή τρόπο ζωής, μακριά από βασανιστήρια, κοινωνικές προκαταλήψεις, μιζέρια , φτώχια, πολέμους, ψυχολογική βία, ρατσιστική βία ενάντια των γυναικών και ούτο καθεξής!
Όλοι γνωρίζουμε τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν σε ανατολικές χώρες. Καθώς επίσης και τις πολιτικές αφού οι περισσότερες χώρες τελούν υπό δικτατορικά καθεστώτα ή καθεστώτα εμφυλίων πολέμων!
Σε ανάλογες ιστορικές περιπτώσεις στον Ελλαδικό χώρο είχαμε μεταναστευτικές ροές των Ελλήνων στο Εξωτερικό.
Ο ξεριζωμός και η προσφυγιά είναι πάντα το ίδιο παντού και δεν αφορά Έλληνα, Σύριο, Πακιστανό, αλλά αφορά γενικά την ανθρωπιστική κρίση για την οποία είναι υπεύθυνες οι μεγάλες παγκόσμιες κυβερνήσεις!
Φυσικά εμείς οι άνθρωποι στην βαθμίδα της εξουσίας που είμαστε πολύ χαμηλά τα βάζουμε με τους δύστυχους που αναγκάστηκαν να αφήσουν τους τόπους τους, την οικογένεια τους ή να την σύρουν και αυτήν μαζί τους, σε ένα μέλλον αβέβαιο και ένα κόσμο εντελώς ξένο και αφιλόξενο για αυτούς! Όμως και οι άνθρωποι των τόπων που τους φιλοξενούν βλέποντας τα έκτροπα και πολλές φορές την λεηλάτηση των περιουσιών τους αγανακτούν!
Αυτοί οι άνθρωποι όμως δεν ήρθαν στην πατρίδα μας για να μείνουν. Το μεγαλύτερο ποσοστό τους έχουν προορισμό τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου έχουν φίλους, ίσως οικογένειες, ίσως πίστη για καλές συνθήκες διαβίωσης μιας και η οικονομική τους κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από την δική μας!
Όμως εγκλωβίστηκαν εδώ, σε καταλύματα, ΚΥΤ, που δεν διαφέρουν από στρατόπεδα συγκέντρωσης με άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Το χειρότερο είναι ότι υπάρχει τόσο μεγάλη κρατική εκμετάλλευση των υπέρογκων χρηματικών ποσών των οποίων πληρώνει η ευρωπαϊκή ένωση με την προϋπόθεση πάντα η Ελλάδα να τελεί τα καθήκοντα του προπύργιου της ασφάλειας της Ευρώπης, δημιουργώντας έτσι ένα καζάνι που βράζει, τόσο μεταξύ των Ελλήνων όσο και μεταξύ των δύσμοιρων ανθρώπων. Όλα λοιπόν στον βωμό του χρήματος αφού η Ελλάδα δεν κάνει διαβήματα προς την Ευρώπη για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση προωθώντας μεγάλο αριθμό προς τις Ευρωπαϊκές χώρες ( και πως να το κάνει άλλωστε αφού πληρώνεται αδρά για να να τους κρατά εντός των συνόρων της).
Στην κατάστασης αυτή εμπλέκονται ΜΚΟ αμφιβόλου πάντα ποιας προέλευσης και συμφερόντων, οι οποίες δυστυχώς έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι τα οικονομικά τους συμφέροντα είναι μεγαλύτερα της ανθρωπιστικής τους αγάπης!
Η Γερμανία πρόσφατα με δημοσιεύματα που βγήκαν στο φώς επιλέγει από τους 15000 μετανάστες της Μόρια , 1500 μετανάστες με λευκό ποινικό μητρώο και αποδεδειγμένες σπουδές για να τους αφομοιώσει στην κοινωνική δομή της. Φιλτράρει δηλαδή τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι λυπάται και πληρώνει για να διαφυλλάσουμε εμείς την ηρεμία της κοινωνικής ζωής!
Το πρόβλημα είναι βαθύ και ξέρουν να παίζουν με τα νεύρα των ανθρώπων που ο καθένας από την μεριά του έχει δίκιο αλλά ξέρουν να στρέφουν τους ανθρώπους εναντίον των άλλων προσποιούμενοι ότι αντιμετωπίζουν την μεταναστευτική κρίση δημιουργώντας ένα απύθμενο πηγάδι στοίβαξης ανθρώπινης ζωής, σε συνθήκες απαράδεκτες!
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι οι φωτιές στην Μόρια και στο ΚΥΤ της Σάμου είναι από χέρι των ίδιων των μεταναστών!
Ξέροντας την πρόθεση τους να φύγουν και βλέποντας πως τόσα χρόνια δεν υπάρχει εξέλιξη στο πρόβλημα τους και ίσα ίσα που γιγαντώνεται, θα κάνουν τα πάντα για να πιέσουν για την προώθηση τους. Τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα και βιώνοντας τον ρατσισμό τόσα χρόνια τα συναισθήματα προς την χώρα μας μπορούν όντως να είναι ο θυμός, το μίσος, η απέχθεια και η απογοήτευση!
Πόσο όμως εμείς σαν πολίτες μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας;
Με καμιά προϋπόθεση!
Μόνο σε εμπόλεμη κατάσταση και έπειτα από επίσημα ανακήρυξης εισβολής στην χώρα μας και επιστράτευση των πολιτών. Διότι όσο και τεράστια να είναι η αγάπη μας και το υπέρμαχο αίσθημα υπέρ της πατρίδας μας κανένας νόμος δεν μας προστατεύει με πρόσφατο παράδειγμα του συντοπίτη κτηνοτρόφου!
Εξάλλου γιατί να γίνουμε εμείς θύτες όταν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί και είναι υπόλογοι; Έχουμε ψηφίσει κυβερνήσεις να διαχειριστούν την μεταναστευτική κρίση και είναι υπεύθυνοι για αυτό. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ποιος είναι ο αληθινός αποτρεπτικός παράγοντας της επίλυσης καθώς και της ομαλής διαχείρισης του μεταναστευτικού!
Εδώ και χρόνια οι ευρωπαϊκές αδελφές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορα τους εξαγοράζοντας την ανεκτικότητα μας.
Άρα το πρόβλημα δεν είναι ούτε των Ελλήνων αλλά ούτε των μεταναστών! Απλά τους συμφέρει να δημιουργούν αντίπαλες καταστάσεις μεταξύ μας δημιουργώντας κομφούζιο στην πραγματική λύση και συνεχίζοντας κάποιοι πλουτίζουν ακόμα. Αλλά εμείς μένουμε να κοιτάμε το δέντρο σε ένα ολόκληρο δάσος.
Η Ευρώπη λοιπόν έχει την υποχρέωση να ανοίξει τα σύνορα της, να δεχτεί τον κόσμο που με τόση υποκριτική αγάπη προτρέπει να δεχτούμε εμείς. Μιας και είναι αλληλέγγυα στα προβλήματα της ενοποίησης των χωρών, έχει την υποχρέωση να αλλάξει τακτική.
Ήδη στις άλλες χώρες, γίνονται πορείες για να ανοίξουν τα σύνορα τους, να αλλάξει η τακτική, μα εδώ στην Ελλάδα συνεχίζουμε τον πόλεμο μεταξύ μας μη βλέποντας την ρίζα του κακού. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί προπύργιο και βάλτος μαζί για καμιά επεκτατική πολιτική των Τούρκων αλλά και των μεταναστών! Κοινό αίτημα όλων των Ελλήνων πρέπει να γίνει η δίκαιη μεταχείριση του μεταναστευτικού από όλη την Ευρώπη. Οι δρόμοι πρέπει να πλημμυρίσουν από Έλληνες και μετανάστες διεκδικώντας τα δικαιώματα μας σαν Ευρωπαίοι πολίτες αλλά και τα δικαιώματα των μεταναστών αφού η οπτική διαχείριση της Ευρώπης είναι υποτίθεται ανθρωπιστική!
Επιτέλους πρέπει να εστιάσουμε στους αληθινούς υπαίτιους της διαιώνισης της κρίσης. Να δούμε την κατάσταση σαν γροθιά μεταξύ μας, να υψώσουμε ανάστημα εκεί που πρέπει, να σταματήσουμε να καταπίνουμε οτιδήποτε μας πασάρουν σαν παραπληροφόρηση! Ας διεκδικήσουμε επιτέλους τα αυτονόητα από την Ευρώπη!
Δεν μπορούμε να είμαστε μια ζωή τα πειραματόζωα της!

Καρακατσάνη Αναστασία
Σπούδασε Μουσική προπαιδεία σύστημα Karl Orff- Kodaly στο Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης


Ειδήσεις από τη Θράκη

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © TVthrakiotiS. Designed by