Σαββίδης: «Το όραμα της Α1 και η συνεργασία με την Hudl»



                Σαββίδης: 
«Το όραμα της Α1 και η συνεργασία με την Hudl»

Μεγάλη συνέντευξη του Ματθαίου Σαββίδη φιλοξενεί μεγάλη αθλητική ιστοσελίδα. Ο Πρόεδρος του Λεύκιππου Ξάνθης μιλάει για τους στόχους τους συλλόγου και το πώς αυτός λειτουργεί ενώ αναφέρεται και στην συνεργασία με την Hudl, ένα πρόγραμμα που αποτελεί την στατιστική ανάλυση της δράσης κάθε αθλητή στην διάρκεια ενός αγώνα. Αρχικά, ο Σαββίδης ανέφερε στο sportime.gr για τον Λεύκιππο:

«Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια πριν 4,5 χρόνια από το μηδέν μία παρέα φίλων. Προσπαθούμε να δώσουμε πίσω στην πόλη, όσα μας έχει προσφέρει. Το θεωρούμε δημιουργία. Έχουμε τη δική μας ιδεολογία. Θεωρούμε πως υπάρχει ένα κενό και πρέπει να το καλύψουμε. Ποτέ δεν πίστευα στον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα. Ο τρόπος που λειτουργούν οι ομάδες, οδηγεί στην καταστροφή. Το προϊόν πρέπει να βελτιωθεί. Πρέπει να γίνει πιο ευπαρουσίαστο».

Συνεχίζοντας είπε: «Η οργάνωση ξεκινάει από τα χρήματα και φυσικά από το γήπεδο. Τις εγκαταστάσεις που θα έχει. Εμείς πρέπει να βλέπουμε τα καλά και τα ακολουθούμε. Στο ΝΒΑ τι κάνουν; Πουλάνε ένα προϊόν. Πηγαίνεις εκεί και το χαίρεσαι. Κάτι τέτοιο θέλουμε να κάνουμε κι εμείς στα δικά μας κυβικά. Εγώ σταμάτησα να πηγαίνω στην Ξάνθη γιατί δεν υπήρχε πλέον θέαμα. Έτσι είπαμε ότι όταν έχουμε ελεύθερο χρόνο, θα τον αφιερώνουμε σε αυτό που χτίζουμε, τον Λεύκιππο. Προσπαθούμε να έχουμε βάσεις. Μαθαίνουμε σιγά σιγά. Προσπαθούμε με τις όποιες δυνατότητες υπάρχουν να κάνουμε σταθερά βήματα».

«Η Α1 θα πρέπει να θέλει να έχει ομάδες όπως ο Λεύκιππος»

Ακόμη, ο Σαββίδης πρόσθεσε πως «η Ξάνθη είναι το κέντρο της Βορείου Ελλάδας. Είναι στο μέσο ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και Έβρο και πάνω στην Εγνατία. Έχουμε δύο αεροδρόμια κοντά. Μπορείς να έρθεις από παντού. Ο Βούλγαρος μπορεί να έρθει να δει την Α1. Αυτό είναι κάτι που έχουμε στο μυαλό μας. Κάποια στιγμή θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Να έρχεται ο κόσμος από άλλα μέρη για να δει μπάσκετ εδώ. Δεν θέλουμε να είμαστε στις μικρές κατηγορίες και να βολοδέρνουμε εκεί για χρόνια. Ο μεγάλος μας στόχος αγωνιστικά είναι η Α1.

Η Α1 θα πρέπει να θέλει να έχει ομάδες όπως ο Λεύκιππος. Έχουμε ένα γήπεδο με 4.500 κόσμο. Μπορούμε να το γεμίσουμε με τις μεγάλες ομάδες. Εάν το καταφέρνουμε αυτό, ένα μεγάλο μέρος του μπάτζετ θα έχει βγει. Επιπλέον, όταν φτάνεις σε αυτό το επίπεδο, θα σε στηρίξει και η τοπική κοινωνία.

Το γήπεδο έχει γεμίσει αποδεδειγμένα σε μεγάλες διοργανώσεις. Διοργανώσαμε ως πόλη διάφορα events. Ήρθε πριν μερικά χρόνια η Εθνική, έκανε προετοιμασία και δεν έπεφτε καρφίτσα. Ακόμα και σε κάποια παιχνίδια βόλεϊ που έγιναν, ο κόσμος έδινε βροντερό παρών. Εγώ δεν θέλω μόνο Ξανθιώτες. Θα έρθει και ο άλλος από τη Δράμα, την Αλεξανδρούπολη. Εάν έρθει ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός ή η ΑΕΚ να παίξουν εδώ, δεν θέλει να τον δει κάποιος άλλος; Υπάρχει δίψα για τον αθλητισμό. Τo βλέπαμε τα παλιότερα χρόνια και με την Ξάνθη στο ποδόσφαιρο».

Ο Ματθαίος Σαββίδης επισήμανε πως «ούτε βιαζόμαστε τώρα, ούτε μπορούμε αμέσως να πάμε στην Α1. Βήμα βήμα θέλουμε να το πάμε. Η Ακαδημία μας προ κορονοϊού είχε 300 παιδιά. Φέτος ενώ υπάρχει η πανδημία, είμαστε στα 250. Σιγά σιγά θα χτιστεί η αγάπη για την ομάδα».

«Επένδυση το πρόγραμμα Hudl για τον σύλλογο»

Ενδεικτικό της προσπάθειας που γίνεται στον Λεύκιππο για την "εξέλιξη" των παικτών του, είναι η συνεργασία με τη Hudl. Άλλες ομάδες ακόμη και σε υψηλότερες κατηγορίες, δεν διαθέτουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα που αναλύει στατιστικά τον κάθε παίκτη. Ο Λεύκιππος, πλέον, έχει στην κατοχή του ένα σημαντικό "εργαλείο" για τους αθλητές του. 

Επ’ αυτού ο πρόεδρος της ομάδας της Ξάνθης δήλωσε: «Θέλουμε να μπουν οι κατάλληλες βάσεις ώστε να επόμενα χρόνια να υλοποιηθούν τα όνειρά μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η συνεργασία μας με τη Hudl. Είναι πρωτοποριακό αυτό το πρόγραμμα. Πέρυσι το βάλαμε στο εφηβικό μας. Προαλειφόμασταν για τους τελικούς, αλλά δεν έγιναν οι αγώνες που έπρεπε. Φέτος έχουμε και πάλι καλή ομάδα. Εάν όλα πάνε καλά, μπορεί να πάμε στην τελική φάση. Βάλαμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα ώστε να έχουμε τα στατιστικά και να μπορέσουν οι προπονητές να διευκολυνθούν. Θέλω να μπει τόσο στο παιδικό όσο και στο εφηβικό. Θέλω να βλέπει ο γονιός τη βελτίωση του παιδιού.

Επειδή δεν βιοποριζόμαστε από την ομάδα, δεν είμαστε παλιοί μπασκετικοί, ό,τι βγαίνει από τις Ακαδημίες, τα επενδύουμε. Για παράδειγμα ένα παιδί μας από τις Ακαδημίες, πήγε στον ΠΑΟΚ. Το ποσό που μπήκε στα ταμεία μας, πήγε όλο στον ιματισμό της ομάδας. Για να επανέλθουμε στη Hudl, θεωρώ επένδυση αυτό το πρόγραμμα. Μαθαίνω πως υπάρχουν μεγάλες ομάδες που δεν το έχουν. Κακώς δεν το έχουν για μένα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να έχουμε όποιο όφελος μπορούμε από τη συνεργασία μας με τη Hudl. Το βλέπω κι έτσι. Θα το χρησιμοποιήσει σαν εργαλείο το προπονητικό τιμ, αλλά θα το χρησιμoποιήσει και το επικοινωνιακό τιμ, οι διαφημιζόμενοί μας. Αφού το έχει ο Παναθηναϊκός, γιατί να μην το έχουμε κι εμείς;».

«Πρέπει να βοηθήσει η Πολιτεία»

Κλείνοντας, για την όλη κατάσταση με τον κορονοϊό, σχολίασε: «Περάσαμε δύσκολα στην Ξάνθη με όλη αυτή την κατάσταση. Δεν πρέπει, βέβαια, να επικρατεί πανικός. Για τον Λεύκιππο και κάθε ομάδα, η Πολιτεία έχει δείξει ότι ξέρει ποιο είναι το πρόβλημα. Σημαντικό είναι να σταματήσουν να υπάρχουν ομάδες ως μαγαζιά που λειτουργούν με συνθήκες μικρομάγαζου. Υπάρχει τρόπος να λυθεί αυτό. Τα γήπεδά μας είναι άδεια. Χάνουμε έσοδα από την απουσία του κόσμου και πρέπει ανά εντός έδρας ματς να πληρώνουμε 500 ευρώ για τη διαιτησία μαζί με τη γραμματεία. Έχοντας δύο ή τρία ματς στην έδρα σου τον μήνα, δίνεις 1000-1500 ευρώ. Και εμείς που είμαστε επαρχεία, όταν παίζουμε έξω, έχουμε άλλα έξοδα. Εμείς πρέπει να πηγαίνουμε στη Θεσσαλονίκη. Συν τοις άλλοις, όταν παίρνουμε παίκτες από άλλες περιοχές, πρέπει να πληρώνουμε ενοίκια. Το κόστος δεν είναι μικρό για όλα αυτά.

Γι’ αυτό και είμαι αντίθετος με την απερχόμενη διοίκηση της ΕΟΚ. Γιατί δεν έσκυψε στο πρόβλημά μας. Με κάποιο τρόπο η Πολιτεία να βοηθήσει και στις μετακινήσεις και στις διαιτησίες. Εάν πάμε 10 φορές στη Θεσσαλονίκη επί 500 ευρώ, είναι 5000 ευρώ. Και τα ταξίδια μας είναι περισσότερα από δέκα. Και μιλάμε για έξοδα χωρίς να σου βάζω το τι θα δώσουμε για τον κάθε παίκτη προκειμένου να βελτιωθεί η ομάδα. Σε εποχή πανδημίας καταλαβαίνει κανείς πως χρειαζόμαστε στήριξη».

Αθλητικές Ειδήσεις από τη Θράκη
Κοινή χρήση:  

Σχόλια