«
Η Μάνα του Αλέξανδρου»
                                  
Πρόκειται για ένα σημαντικό τραγούδι του 
Γιάννη  Μαρκόπουλου  σε στίχους του Θεοδωρίδη Πάνου.

Εδώ είναι η ίδια η χώρα η μάνα του Αλέξανδρου και ο γιος της το διεθνικό δώρο που τονίζει το χαρακτήρα του παλιού μας πολιτισμού.


Η συνεργασία του Μιχάλη Ηλιάσκου και του Βαγγέλη Παπαναστασίου είναι η αρχή μιας νέας πραγματικότητας που αφήνει το δικό της αποτύπωμα και ανοίγει νέους ορίζοντες και λαμπρό πεδίο δημιουργίας.
Μέχρι σήμερα υπάρχουν ελάχιστα δείγματα προβολής της παραδοσιακής μουσικής, αξιοποιώντας τραγούδια Ελλήνων συνθετών και στιχουργών.
Συνήθως παραδοσιακά είναι τα τραγούδια που διασκευάζονται για τις ανάγκες του σήμερα και φτάνουν στον ακροατή με μια πιο φρέσκια ματιά.
Όμως αυτή η ιδιαιτερότητα  είναι που κάνει τη διαφορά μετουσιώνοντας περίτεχνα το έντεχνο σε παραδοσιακό κι αντίστροφα.

Ο Βαγγέλης Παπαναστασίου ένας απο τους παγκοσμίως καταξιωμένους κλαρινίστες, επιμελείται τη μουσική και διασκευάζει σε συνεργασία με τον Μιχάλη Ηλιάσκο το τραγούδι
''Η μάνα του Αλέξανδρου''.
Στο άκουσμα κυριαρχούν τα χάλκινα πνευστά της Μακεδονίας (τούμπα ,τρομπέτα ,σαξόφωνο τρομπόνι,γκρανκασα) η φλογέρα και το κλαρίνο με αποκορύφωση το σολιστικό μέρος
το οποίο συνδέει τη παράδοση απο το χθές στο σήμερα, χρησιμοποιώντας  ρυθμό και χορό
από την Μακεδονία.
(Άλλωστε το χτες με το σήμερα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής διότι η μουσική και η παράδοση δεν είναι μουσειακό είδος αλλά συνεχίζει με νέα μορφή και νέα πρόσωπα...συμβολίζει την φυσική συνέχεια είτε από το χτες στο σημερα είτε από το σήμερα στο χτες)

Μια νέα εκδοχή, και σήμερα τ’ ακούμε από τον Μιχάλη Ηλιάσκο, έναν ερμηνευτή που κυμαίνεται στα είδη της παραδοσιακής, της ροκ, της σύγχρονης έντεχνης και πειραματικής μουσικής, που γράφει μουσική και τραγούδια, με Ελληνικό στίχο.
Ένας πολυπράγμων της τραγουδοποιίας που ασχολείται  και με την ηχοληψία, την σκηνοθεσία και την σεναριογραφία.

Άλλωστε η εικόνα δένει αρμονικά με τη φύση και το τραγούδι.
Το Εκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στη παραλία κοχυλιών του Απαλού, ο ήλιος που λικνίζεται στους μουσικούς στις χορεύτριες και στις φορεσιές της Μακεδονίας, πρωταγωνιστούν αναδεικνύοντας την ομορφιά της Αλεξανδρούπολης με Ελληνικά χρώματα. 
 Ειδήσεις από τη Θράκη