«Σε καμία περίπτωση δεν περνούσε από το μυαλό μου ότι θα αθετηθεί η κυβερνητική δέσμευση στο θέμα της επέκτασης δομής στη Θράκη», σχολίασε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, αναφερόμενος στη δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για τη δράση «αναβάθμισης και ενίσχυσης των υφιστάμενων υποδομών του ΚΥΤ Φυλακίου», 
η οποία προβλέπει την επέκταση της υφιστάμενης δομής σε έκταση 72 στρεμμάτων, με δυνατότητα φιλοξενίας έως και 1.500 συνολικά ατόμων. 
Ο κ. Μαυρίδης εκτίμησε πως ο συγκεκριμένος σχεδιασμός «είναι βαθύτερος» και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζουν οι κυβερνητικοί παράγοντες περί μείωσης των μεταναστευτικών ροών σε ποσοστό άνω του 70% αλλά και περί επιτυχούς διαχείρισης και “τάξης” στο ζήτημα του μεταναστευτικού. «Με αυτούς τους ισχυρισμούς δεν δικαιολογείται επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης δομής στο Φυλάκιο, δεν θα φάμε το παραμύθι ότι η εγκατάσταση τόσων ανθρώπων θα είναι προσωρινή», ανέφερε συγκεκριμένα ο δήμαρχος Ορεστιάδας. 
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ο δήμος Ορεστιάδας δεν αντιδρά σε όποια παρέμβαση βελτίωσης των συνθηκών εντός του ΚΥΤ Φυλακίου, αλλά στην επέκταση της δομής, που όπως εκτίμησε «θα προκαλέσει σειρά προβλημάτων, για τα οποία είναι ενήμεροι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες». Σχολιάζοντας τα επιχειρήματα περί «ανταποδοτικότητας», που είναι πιθανό να ακουστούν, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η εποχή με τα καθρεφτάκια και τους ιθαγενείς έχει περάσει» και πρόσθεσε πως «η τοπική κοινωνία είχε εξαπατηθεί και το 2008-2009, όταν για το ΚΥΤ του Φυλακίου έταζαν διάφορα αντισταθμιστικά»
Καταλήγοντας, και απευθυνόμενος «σε όσους σκέφτονται ότι η ανάπτυξη της Θράκης θα έρθει με τέτοια ανταποδοτικά», όπως είπε, η απάντηση είναι ότι «είναι πολύ γελασμένοι». Τέλος, εν όψει και της τηλεδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα με τη συμμετοχή των αυτοδιοικητκών και θεσμικών φορέων της Θράκης, ο κ. Μαυρίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν έχει αλλάξει καμία από τις θέσεις που έχουν επανειλημμένα διατυπωθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα και έχουν επικυρωθεί και με αποφάσεις περιφερειακού και δημοτικών συμβουλίων της Θράκης, «συνεπώς, εκείνο που θα αποφασίσουμε θα είναι οι επόμενες ενέργειές μας», είπε συγκεκριμένα. 
 ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Χρυσούλα Σαμουρίδου Πηγή :ΕΡΤ Ορεστιάδας
 Ειδήσεις από τη Θράκη