ΕΒΡΟΣ :Επιβεβαιώθηκε εστία Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων

ΠΑΝΩΛΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ

Σε απόσταση 1.5 χλμ. από τον ποταμό Έβρο επιβεβαιώθηκε εστία Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (Α.Π.Χ.) σε αγριόχοιρους.

To Ευρωπαϊκό Σύστημα Κοινοποίησης Ζωονόσων (ADNS) ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές ότι έχουν επιβεβαιωθεί εστίες Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία, κοντά στα ελληνικά σύνορα.

Η εστία που βρίσκεται πιο κοντά στα σύνορα επιβεβαιώθηκε στις 31-12-2020, στην επαρχία Χάσκοβο (Haskovo) κοντά στο χωριό Generalovo και απέχει περίπου 1.5 χιλιόμετρο από τον ποταμό Έβρο. Ο οικισμός του Generalovo βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Έβρου, απέναντι από τον οικισμό των Δικαίων του Δ. Ορεστιάδας. Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, η ζώνη των 80 χιλιομέτρων της προαναφερθείσας εστίας επηρεάζει τις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου και Ροδόπης.

Στην ίδια περιοχή έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη 6 εστίες μέχρι τις 07-01-2021. Επίσης, έχουν επιβεβαιωθεί εστίες στην περιοχή Burgas και στην περιοχή Yambol καθώς και σε διάφορες άλλες περιοχές σε όλη την επικράτεια της Βουλγαρίας. Οι εστίες αυτές θεωρείται ότι συνδέονται επιδημιολογικά με προηγούμενες εστίες σε αγριόχοιρους. Συνολικά, για το έτος 2020 έχουν επιβεβαιωθεί 533 εστίες σε αγριόχοιρους στη γειτονική χώρα, ενώ για το τρέχον έτος έχουν επιβεβαιωθεί ήδη 17 εστίες σε αγριόχοιρους.

Στη Ρουμανία, για το έτος 2020 είχαν εντοπιστεί 873 εστίες σε αγριόχοιρους και 1041 σε κατοικίδιους χοίρους, ενώ για το 2021 έχουν εντοπιστεί ήδη 33 εστίες σε αγριόχοιρους και 18 σε κατοικίδιους χοίρους.

Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ επισημαίνει ότι τα παραπάνω επιδημιολογικά δεδομένα σε συνδυασμό με την εμφάνιση εστιών και στη Δημοκρατία της Σερβίας υποδεικνύουν ότι το νόσημα συνεχίζει να ενδημεί στη Βαλκανική χερσόνησο. Ιδιαίτερα στη Βουλγαρία που παρουσιάζει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας εμφανίζεται σταθερά στους πληθυσμούς αγριόχοιρων. Τέλος, καλεί τις Κτηνιατρικές Αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων ολόκληρης της χώρας και ιδιαιτέρως αυτές που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα για την αυξημένη επαγρύπνηση τους και την τήρηση των σχετικών μέτρων.

Να σημειώσουμε ότι από τις διατάξεις του ν. 4711/2020 (άρθρο 14) παρέχεται εξουσιοδότηση έκδοσης ΚΥΑ για τη θήρα αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων κατά τη διάρκεια του κυνηγετικού έτους ή της κυνηγετικής περιόδου κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις και σε περιοχές όπου δεν επιτρέπεται αυτή για λόγους, μεταξύ άλλων, δημόσιας υγείας, επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος, υγείας και προστασίας των ζώων.

  • Πηγή: dasarxeio.gr

Ειδήσεις από τη Θράκη
Κοινή χρήση:  

Σχόλια