Έφυγε σήμερα (02.09.2021) από τη ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης σε ηλικία 96 ετών. 

Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες της νεώτερης Ελλάδας με παγκόσμιο κύρος. 
 Ο Μίκης Θεοδωράκης – Τα παιδικά χρόνια Γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στη Χίο. Με καταγωγή από το Γαλατά Χανίων και τον Τσεσμέ της Μικράς Ασίας, ο νεαρός Μίκης πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε αρκετές πόλεις της επαρχίας. 
Έζησε στη Μυτιλήνη, τα Γιάννενα, το Αργοστόλι, τον Πύργο Ηλείας, την Πάτρα και την Τρίπολη καθώς ο πατέρας του εργαζόταν ως δημόσιος υπάλληλος και είχε συχνές μεταθέσεις. 
Ο ίδιος είχε πει για τους γονείς του: 
«Κάθε μέρα τους ανακάλυπτα και τους αγαπούσα πιο πολύ. Αυτή υπήρξε εξάλλου η κυρίαρχη σχέση σε όλη μου τη ζωή, έως ότου τους έχασα και η γεύση μου άλλαξε ριζικά έκτοτε για τα πράγματα και τους ανθρώπους. Τίποτα δεν ήταν πια ίδιο για μένα» 
 Όπως είχε αναφέρει σύμφωνα με απόσπασμα από το βιβλίο του Θανάση Νιάρχου (εκδ. Καστανιώτη), «τα παιδικά μου χρόνια είναι μοιρασμένα στα μέρη που έζησα. Το ίδιο και οι αναμνήσεις. Λέσβος, Γιάννενα (με μικρά ενδιάμεσα στη Σύρο και την Αθήνα), Αργοστόλι. Στην Πάτρα θα πάω στην πρώτη γυμνασίου. Τέλος των παιδικών. Αρχή της εφηβείας. Λέσβος για μένα σημαίνει προπαντός Βαριά, η εξοχή έξω απ’ τη Μυτιλήνη, με το σπίτι πλάι στη θάλασσα, τα δέντρα, τα νερά. Τους κήπους με τα λουλούδια.…».
Στα 12 του χρόνια συνέθεσε το πρώτο μουσικό του έργο και σε ηλικία 17 ετών έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ στην Τρίπολη με το δικό του έργο «Κασσιανή». 
Ο Μίκης Θεοδωράκης σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ και στον Πάνο Γεραμάνη εξήρε τους γονείς του και τη συμβολή τους για την ενασχόληση του με το τραγούδι: «Οι γονείς μου με δίδαξαν να αγαπώ την Ελλάδα και να κάνω πάντοτε το χρέος μου απέναντί της. Απ’ την άλλη μεριά η φύση με προίκισε με την ανάγκη να τραγουδώ και να κάνω μουσική. Κι αυτά τα τρία βασικά στοιχεία με συνόδεψαν και με συνοδεύουν από την πρώτη στιγμή που συνειδητοποίησα ποιος είμαι, πού είμαι και γιατί είμαι. Έτσι μπορώ να πω ότι άρχισα να κάνω πολιτική και μουσική από τα 12 χρόνια μου, τότε που έγραψα το πρώτο μου τραγούδι και οργάνωσα την πρώτη ομάδα των συμμαθητών μου για ευγενείς στόχους.» 
 Η αγάπη του για τη μουσική γεννήθηκε πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεκίνησε να γράφει τις πρώτες του συνθέσεις και το 1942 εξέδωσε τα πρώτα του ποιήματα, με το ψευδώνυμο Ντίνος Μάης. Από τότε εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές, με δάσκαλο τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη και σιγά σιγά άρχισε μια μαγική μουσική πορεία, με μελωδίες που συνδέθηκαν άρρηκτα με το ελληνικό πνεύμα και την ιστορία της χώρας. 
Ο ίδιος είχε πει: «Ως συνθέτης προσπάθησα να συνενώσω δύο βασικά στοιχεία: την Ελληνικότητα με την Ευρωπαϊκή μουσική κληρονομιά (κυρίως στη συμφωνική μου μουσική) από τη μια μεριά. Κι από την άλλη την εποχή μου, δηλαδή τις ιδέες μου, τον Λαό μου, τα πάθη της εποχής μου δηλαδή τα πάθη όλων των Λαών της γης και την πίστη μου ως Πολίτη στην Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
tvthrakiotis-Ειδήσεις