Τάκης Μπαλτάκος: Πως είναι δυνατόν η ΕΠΟ να είναι ανεξάρτητη και η κυβέρνηση να επιβάλει ποδοσφαιρικές κυρώσεις

Για τον λόγο που η ΕΠΟ δεν προσήλθε στη συνάντηση με το Υφυπουργείο αθλητισμού για το μητρώο και όχι μόνο μίλησε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος. 
 Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος, μιλώντας στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ επισήμανε: Για τον λόγο που η ΕΠΟ δεν προσήλθε στην προγραμματισμένη συνάντηση με το Υφυπουργείο αθλητισμού για το μητρώο: «Δεν έγινε το ραντεβού γιατί εκείνη την ημέρα ήμουν εκτός Ελλάδας και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να γίνει συντονισμός με τη διευθύντρια ποδοσφαίρου της ΕΠΟ. 
Στο ραντεβού δεν θα ήμουν ούτε εγώ, ούτε ο κ. Αυγενάκης. Λίγες ημέρες μετά η κα Ψαρρόπουλου ειδοποίησε τον κ. Κάκκο και είπε ότι είναι έτοιμη. 
Θα γίνει αυτήν την εβδομάδα και θα συζητηθεί το θέμα της αθλητικής αναγνώρισης. Ποια σωματεία έχουν και ποια όχι. Έγινε αναβολή για μερικές ημέρες». 
 
Για την πρόταση των τεσσάρων ΕΠΣ να δοθεί η δυνατότητα να αγωνίζονται τα σωματεία των οποίων οι αιτήσεις στο μητρώο εκκρεμούν: «Το είχαμε πει αυτό παρουσία FIFA και UEFA στον κ. Αυγενάκη.
 Όταν το υπουργείο μόνο του παραδέχεται ότι μπορεί να ελέγξει από 80 έως 100 ομάδες το μήνα για τα χαρτιά τους και οι εκκρεμότητες με τις ομάδες που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο είναι εκατοντάδες ή και πάνω από χίλιες, τότε φταίει το υπουργείο. 
Άρα, γιατί να μην παίζουν; Δεν ήθελε να το ακούσει ο υπουργός, ήταν αρνητικός. Αν θέλει να το ακούσει τώρα, το συζητάμε.
 Και να δοθεί παράταση για φέτος το συζητάμε αλλά δεν θα το δεχτούμε ως ΕΠΟ, δογματικά.
 Υπάρχει η ολιστική μελέτη που έχει υπογραφεί από FIFA, UEFA και τον πρωθυπουργό. 
Διαβάζω τρία αποσπάσματα για να καταλάβετε τι γίνεται με το μητρώο. Στην πρώτη σελίδα αναφέρει ότι “η FIFA και η UEFA αναγνωρίζουν ότι η έγκριση και εφαρμογή των συστάσεων επαφίεται τελικά στη διακριτική ευχέρεια της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ως ανεξάρτητης και αυτόνομης Ομοσπονδίας”. Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι “οι εθνικές ομοσπονδίες είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη, την προώθηση, τον έλεγχο και τη ρύθμιση του εγχώριου παιχνιδιού σε όλα τα επίπεδα, από τα φυτώρια μέχρι τις διεθνείς διοργανώσεις”

 Το τρίτο απόσπασμα αναφέρει ότι “η ανάγκη για ανεξαρτησία της ΕΠΟ υπογραμμίζεται σαφώς στο καταστατικό της FIFA και της UEFA, και αποτελεί μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη διατήρηση της ιδιότητας μέλους στον κόσμο του ποδοσφαίρου.”
 Το μητρώο παραβιάζει κατάφορα την ολιστική μελέτη που υπέγραψε ο πρωθυπουργός. 
Αυτό που κάνει τώρα ο κ. Αυγενάκης είναι ευθεία παράβαση της υπογραφής του πρωθυπουργού. 
Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η ολιστική μελέτη δεν πρέπει να παραβιάζεται από την κυβέρνηση που την υπέγραψε. Γιατί την παραβιάζει; 
  Αν δεν υπάρχουν ποδοσφαιρικές κυρώσεις δεν υπάρχει παραβίαση. Η ΕΠΟ έχει το δικό της μητρώο. Αν θέλει το υπουργείο να δει ποια σωματεία είναι ενεργά να πάρει τα στοιχεία από τις περιφέρειες στις οποίες απευθύνονται οι ομάδες για να πάρουν άδεια διεξαγωγής αγώνα. 
 Πως είναι δυνατόν η ΕΠΟ να είναι ανεξάρτητη και η κυβέρνηση να επιβάλει ποδοσφαιρικές κυρώσεις; Όχι ποδοσφαιρικές κυρώσεις από το κράτος. Σε αυτό είναι σύμφωνες FIFA και UEFA. Η Ελλάδα δεν είναι ασύντακτη χώρα. Έχει Σύνταγμα. Και το Σύνταγμα λέει στο άρθρο 12 ότι τα σωματεία είναι ανεξάρτητα, τηρούν τους νόμους και δεν μπορεί η λειτουργία τους να εξαρτάται από προηγούμενη άδεια της διοίκησης. 
Εδώ, σου λένε ότι δεν παίζεις! Το να βάλεις τάξη εκεί που υπάρχει τάξη, οδηγεί σε αταξία. Όλοι γνωρίζουν ποιες ομάδες είναι ενεργές και ποιες όχι. 
Η FIFA γνωρίζει πόσα σωματεία υπάρχουν στην Ελλάδα. Είναι περίπου 4.000 δεν είναι όλα ενεργά γιατί λόγω μνημονίων και covid εκατοντάδες σωματεία δεν συνέχισαν.
 Έχουν μητρώο αλλά είναι ανενεργά. Θέλουμε να τα ενεργοποιήσουμε. Ο αριθμός σωματείων του υπουργείου δεν ισχύει. Δεν είπαμε ότι όλα είναι ενεργά.

Ας όψεται το μνημόνιο και ο covid. Άλλο τα ενεργά σωματεία και άλλο τα μη ενεργά. Αυτά δεν παίζουν και δεν ψηφίζουν στις εκλογές. Αν για δύο χρόνια το σωματείο δεν παίξει η ΕΠΣ πρέπει να το διαγράψει. Κάποιες ΕΠΣ δεν το κάνουν ούτε στα δύο χρόνια για να τους δώσουν τη δυνατότητα να ξαναπαίξουν. Αν θέλει το υπουργείο να διαγράψουμε όλα τα ανενεργά σωματεία, ας το κάνει. Δεν υπάρχουν σωματεία σφραγίδες. Δεν μπορεί να παίξει αφού δεν θα του δώσει άδεια η περιφέρεια και αν δεν παίξει, δεν ψηφίζει».

Για το προπονητικό κέντρο της Εθνικής: «Υπάρχει κάποιο θέμα με το χλοοτάπητα στον Άγιο Κοσμά. Πρέπει η Εθνική να είναι η μοναδική ομάδα στην Ευρώπη που δεν έχει προπονητικό κέντρο. Με τις αντιπαλότητες που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο τα μέλη τη εκτελεστικής επιτροπής δεν έχουν το χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθούν με αυτό το θέμα. Είναι ντροπή για το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα να μην υπάρχει μόνιμο προπονητικό κέντρο της Εθνικής. Θα ήθελα στο διάστημα της θητείας μου να θεμελιωθεί το προπονητικό κέντρο. Έχει ξεκινήσει η προεργασία. Εξετάζονται δυο – τρία σημεία». 
 Πηγή: gazzetta.gr


 Η ομάδα του αθλητικού ΙΝΤΕΡΝΕΤ παίζει μπάλα εδώ!
مشاركة:  

تعليقات