Πώς μπορούμε να αλλάξουμε θετικά την υγεία μας


Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται ραγδαία αύξηση του ποσοστού εμφάνισης διαφόρων χρόνιων παθήσεων, όπως παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθειες, υπέρταση κ.α., οι οποίες πλήττουν κυρίως τα παιδιά και τείνουν να λάβουν διαστάσεις επιδημίας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η σταδιακή απομάκρυνση από το πρότυπο μεσογειακής διατροφής, αλλά κυρίως η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και άσκησης, αποτελούν κάποιους από τους παράγοντες που συνδέονται με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης των χρόνιων παθήσεων. Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι, η άσκηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωματική και ψυχική υγεία ενός παιδιού, και αποτελεί το καταλληλότερο μέσο πρόληψης και αποκατάστα-σης χρόνιων παθήσεων.

Παλαιότερα, τα παιδιά γυμνάζανε το σώμα τους μέσα από μη οργανωμένη δραστηριότητα, μέσα από το καθημερινό παιχνίδι στην αλάνα: τρέχανε, παίζανε, ιδρώνανε και κουράζανε το κορμί τους. Δυστυχώς όμως, σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει αρκετά. Ζούμε σε μία εποχή όπου τα φαινόμενα παιδικής παχυσαρκίας αυξάνονται εκθετικά. Σε πολλά κράτη η παχυσαρκία φτάνει το 20 με 40% στη σχολική ηλικία. Η εποχή μας ταυτίζεται πιά από την καθιστική ζωή με πολλά κρούσματα νέων ασθενειών. Επιπλέον, αθλητικές δραστηριότητες που διεξαγόταν σε εξωτερικούς χώρους εκλείπουν. Ταυτόχρονα, τα παιδιά επιλέγουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έναντι των φυσικών δραστηριοτήτων (ποδήλατο, παιχνίδι στην αυλή κτλ) ή της οργανωμένης άθλησης.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε τον σημαντικό ρόλο των γονέων σε αυτό. Οι γονείς μπορούν να παρέμβουν και να αλλάξουν το μοτίβο αυτό, επιμένοντας στην υιοθέτηση μιας τουλάχιστον φυσική άσκησης στην φορτωμένη με στατικές υποχρεώσεις μάθησης εβδομάδα των παιδιών μας. Δύο με τρείς φορές την εβδομάδα άσκηση είναι αρκετές, τονίζουν οι ειδικοί, για να ανατρέψουν τις παραπάνω αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών. Οι μελέτες υπογραμμίζουν ξεκάθαρα ότι τα παιδιά που αθλούνται θα διαφύγουν το κίνδυνο να γίνουν υπέρβαροι ενήλικες.
Τέλος, η άσκηση συμβάλλει στη μείωση του άγχους και του στρες, στην πρόληψη ή ακόμη και στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της αυτοεικόνας, καθώς και στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της αυτο-αποτελε-σματικότητας.
 Η καθημερινή άσκηση λίγο ωρών, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να συνεισφέρει και θετικά στην ψυχολογία του παιδιού και να του προσφέρει εκτόνωση και ηρεμία. Κάτι που σαφώς επιδρά και στην ηρεμία και αρμονία της βεβαρημένης από υποχρεώσεις και ένταση καθημερινότητα της οικογένειας.
 Πώς μπορούμε να αλλάξουμε θετικά την υγεία μας; Με συστηματική άσκηση, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα! Με τον τρόπο αυτό, βελτιώνουμε την ευλυγισία μας, τονώνουμε τους μύες μας, γινόμαστε δυνατοί και αποφεύγουμε τραυματισμούς.
 Αποκτούμε καλύτερη στήριξη στις αρθρώσεις και παράλληλα, επιτυγχάνουμε να διατηρήσουμε το σωματικό μας βάρος σε κανονικά επίπεδα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για το άθλημα μας, το Ταεκβοντό. 
 Ταυτόχρονα καταπολεμούμε περιστατικά πονοκεφάλων που μπορεί να προέρχονται από συσπάσεις των μυών . Ένα παιδί το οποίο ασκείται μειώνει το κίνδυνο τέτοιων παθήσεων. Η υγεία του ενήλικα είναι άρρηκτα δεμένη με τις συνήθειες της παιδικής του ηλικίας. Το παιδί που αθλείται έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εξελιχθεί σε έναν υγιή ενήλικα.

Η δική μου προπονητική εμπειρία, πλέον των 20 ετών , στον χώρο των πολεμικών τεχνών και της άθλησης με καθιστά ικανό να επιβεβαιώσω τα παραπάνω. Έχοντας παραθέσει αυτά θα ήθελα να τονίσω τη σημασία για την προάσπιση της ψυχικής και σωματικής υγείας όλων μας και κυρίως των παιδιών μας, την άμεση επαναλειτουργία των χώρων άθλησης. Συνεισφέροντας έτσι σε αυτήν την πολύ δύσκολη οικονομικά και ψυχολογικά περίοδο της ζωής μας.
Η επαναλειτουργία αυτή, θα πρέπει να γίνει σεβόμενη τους νέους κανόνες υγιεινής και προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και αυτής των παιδιών μας.
Χάρης Παλτόγλου προπονητής Ταεκβοντό (ΑΣ Ταεκβοντό Καβάλας)

Κοινή χρήση:  

Σχόλια