Προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης αλλά και εθελοντές Στο Δέλτα του Έβρου στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Δράση συλλογής σκουπιδιών στο Δέλτα του Έβρου στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος
Κάθε χρόνο από το 1974, στις 5 Ιουνίου, έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και για την ευαισθητοποίησή του ως προς την ανάγκη προστασίας του.
Στο πλαίσιο αυτής, o Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία τoυ Βουλευτή Έβρου κ. Κελέτση Σταύρου για τον καθαρισμό και την ανάδειξη του Δέλτα του Έβρου.
Προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης αλλά και εθελοντές με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, με μάσκες και γάντια, μετέβησαν στο δασικό περίπτερο. και προέβησαν στον καθαρισμό του από σκουπίδια, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της εικόνας του βιοτόπου και συνάμα της προστασίας από τα σκουπίδια και την πλαστική ρύπανση, όλων των ειδών της πανίδας και της ορνιθοπανίδας που ζουν σε αυτόν.


Το Δέλτα του Έβρου αποτελεί ένα υγρότοπο μεγάλης οικολογικής σημασίας, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία βιοτόπων με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, συνθέτοντας ένα πολυποίκιλο περιβάλλον στο οποίο συνυπάρχουν αρμονικά πουλιά, θηλαστικά, ερπετά αμφίβια και ψάρια, συμβάλλοντας στον πλούτο και τη βιοποικιλότητά του, αλληλοεπιδρώντας με ψαράδες, κτηνοτρόφους και γεωργούς με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας της περιοχής.
Αποτελεί ακόμη, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για παρατηρητές πουλιών και φυσιολάτρες στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς τα 324 είδη πουλιών - από τα 449 που υπάρχουν στην Ελλάδα - που έχουν παρατηρηθεί στο Δέλτα του Έβρου, ανήκουν σε είδη όχι απλώς σπάνια στην Ευρώπη, αλλά και απειλούμενα σε παγκόσμια κλίμακα. Ιδιαίτερα σημαντική ωστόσο τόσο σε είδη όσο και σε αριθμούς είναι και η παρουσία των αμφίβιων, των ερπετών, των θηλαστικών και των ψαριών. Συνολικά έχουν καταγραφεί 28 είδη αμφίβιων και ερπετών, περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών καθώς και 46 είδη ψαριών.

Φέτος, η Ημέρα περιβάλλοντος είναι αφιερωμένη στην Προστασία της Βιοποικιλότητας και δράσεις όπως η σημερινή πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο με στόχο να θυμίζουν στον άνθρωπο ότι η υγεία, η ευεξία μας, η ίδια μας η ύπαρξη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το δώρο που μας χάρισε η γη, τη φύση και τη βιοποικιλότητα που την εμπλουτίζει και πως είναι χρέος όλων μας να την φροντίζουμε και να την προστατεύουμε.

Κοινή χρήση:  

Σχόλια