Headlines

Comments

Παπαπαντελής Νικήτας-Στο τελικό στάδιο η προκήρυξη επανέναρξης «Άθληση για όλους»

ΑΘΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο προς δημοσίευση η προκήρυξη επανέναρξης μετά από πολλά χρόνια του προγράμματος «Άθληση για όλους» από το Δήμο Αλεξανδρούπολης Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος μπορούν να προσφερθούν ίσες ευκαιρίες άθλησης σε όλα τα άτομα, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, κοινωνικής θέσης και κινητικών ικανοτήτων. Εκατοντάδες πολίτες θα μπορέσουν σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Αλεξανδρούπολης να νιώθουν τη χαρά της άθλησης και να εισπράττουν τα οφέλη της στην υγεία τους σε καθημερινή βάση.

            Σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες γραµµές της ΕΕ για τη σωµατική άσκηση 

– Συστάσεις πολιτικής δράσης για την υποστήριξη της σωµατικής άσκησης για τη βελτίωση της υγείας (εγκρίθηκε από την οµάδα εργασίας «Αθλητισµός και Υγεία» της ΕΕ στη συνεδρίαση της 25ης Σεπτεµβρίου 2008 και επιβεβαιώθηκε από τη σύνοδο των Υπουργών Αθλητισµού των κρατών µελών της ΕΕ στο Μπιαρίτζ στις 27-28 Νοεµβρίου 2008. 

Εισαγωγή, σελ. 3 & 4) : Η τακτική σωµατική άσκηση έχει ως αποτέλεσµα το ανθρώπινο σώµα να υφίσταται µορφολογικές και λειτουργικές αλλαγές οι οποίες µπορούν να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εµφάνιση ορισµένων ασθενειών και να βελτιώσουν την ικανότητά µας για σωµατική προσπάθεια. Σήµερα υπάρχουν επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα άτοµα που αναπτύσσουν σωµατική δραστηριότητα µπορούν να έχουν πολλά οφέλη για την υγεία τους, όπως:

• Μειωµένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
• Πρόληψη ή/και καθυστέρηση της ανάπτυξης αρτηριακής υπέρτασης και καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε άτοµα που πάσχουν από υπέρταση.
• Καλύτερη καρδιοπνευµονική λειτουργία.
• Καλύτερη λειτουργία του µεταβολισµού και χαµηλή συχνότητα εµφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
• Καλύτερη καύση του λίπους που συµβάλλει στον έλεγχο του βάρους, µειώνοντας τον κίνδυνο της παχυσαρκίας.
• Μειωµένο κίνδυνο ορισµένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του µαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.
• Καλύτερη εναπόθεση αλάτων στα οστά σε νεαρές ηλικίες που συµβάλλει στην πρόληψη τηςοστεοπόρωσης και των καταγµάτων σε µεγαλύτερες ηλικίες.
• Καλύτερη πέψη και ρύθµιση της λειτουργίας του εντέρου.
• ∆ιατήρηση και βελτίωση της µυικής δύναµης και αντοχής που αυξάνει τη λειτουργική ικανότητα για την άσκηση δραστηριοτήτων της καθηµερινής ζωής.
• ∆ιατήρηση κινητικών λειτουργιών που περιλαµβάνουν τη δύναµη και την ισορροπία.
• ∆ιατήρηση γνωσιακών λειτουργιών και µειωµένο κίνδυνο κατάθλιψης και άνοιας.
• Χαµηλότερα επίπεδα άγχους και καλύτερη ποιότητα ύπνου.
• Μεγαλύτερη αυτοεκτίµηση και περισσότερο ενθουσιασµό και αισιοδοξία.
• Μειωµένα ποσοστά απουσίας από την εργασία (αναρρωτικές άδειες).
• Σε άτοµα πολύ µεγάλης ηλικίας, χαµηλότερο κίνδυνο πτώσης και πρόληψης ή καθυστέρηση χρόνιων ασθενειών που συνδέονται µε τη γήρανση.

Το πρόγραμμα «Άθληση για όλους» και οι επιμέρους κατευθύνσεις του, υποστηρίζονται επιστημονικά από έμπειρους καθηγητές φυσικής αγωγής και είναι διαφοροποιημένα, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές απαιτήσεις, τις ικανότητες και τις ηλικίες των συμμετεχόντων.

Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και ειδικότερα: στον γενικό πληθυσμό στα . άτομα τρίτης ηλικίας, στους εργαζομένους, στα άτομα με χρόνιες παθήσεις-αποκατάσταση, στα παιδιά, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στις ειδικές κατηγορίες ατόμων (π.χ. εξαρτημένα άτομα).

Ιδιαίτερα, ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί και πρέπει να κινητοποίηση ομάδες του πληθυσμού της πόλης μας που φαίνεται να έχουν πραγματικά πρόβλημα, όπως η συμμετοχή των ενηλίκων ανδρών και γυναικών και των ΑΜΕΑ. Ο μαζικός αθλητισμός σημαίνει άσκηση και διασκέδαση και συντελεί στην βελτίωση της υγείας των ατόμων, στην καλύτερη ποιότητα ζωής και στην κοινωνικοποίησή τους. Η άσκηση με τη συστηματική καθοδήγηση – που εξασφαλίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα- αποτελεί ουσιαστική κοινωνική επένδυση δεδομένου ότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής, συμβάλλει στην πρόληψη εκφυλιστικών τάσεων, συμβάλλει στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων και. δημιουργεί καλύτερη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Μέσω τέτοιων αθλητικών κοινωνικών προγραμμάτων γίνεται μια επένδυση στην προληπτική υγεία. Το όποιο κόστος, μικρό ή μεγάλο, τέτοιων προγραμμάτων αποτελεί επένδυση στο μέλλον μέσω των μειωμένων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης. Παράλληλα με την ανάπτυξη των προγραμμάτων αυτών ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει τη δυνατότητα:

1. Να συνεργαστεί με τη ΓΓΑ και το Υπουργείο Παιδείας, με διάφορους αθλητικούς φορείς, εθελοντικές και αναπηρικές ομάδες, συλλόγους γονέων, υγειονομικούς και άλλους κοινωνικούς φορείς, οργανώνοντας ένα πλαίσιο που θα προάγει το μήνυμα της διά βίου άσκησης και υγείας. Επιπλέον, επιβάλλεται η συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και με την επιστημονική κοινότητα συγκεκριμένων τμημάτων ( Ιατρική Σχολή, ΣΕΦΑΑ , Πολυτεχνική Σχολή).

2. Να ενημερώσει το κοινό σε θέματα υγείας και άθλησης, με μια οργανωμένη καμπάνια, κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

3. Να αναβαθμίσει τις ήδη υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους του και να δημιουργήσει και νέους αθλητικούς χώρους και εγκαταστάσεις., να οργανώσει φυσικούς αθλοχώρους, περιπατικές και πράσινες διαδρομές, με αποδέκτη κυρίως το γενικό πληθυσμό.

4. Να πληροφορεί και να ενημερώνει συστηματικά το κοινό για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους που υπάρχουν στο Δήμο καθώς και για τα αθλητικά προγράμματα που λειτουργούν.

5. Να υποστηρίξει τις σχολικές υποδομές άθλησης και να οργανώνει μαζικούς αγώνες υγείας , υποστηρίζοντας το δρομικό και ποδηλατικό κίνημα.

6. Όσον αφορά τη δημιουργία νέων αθλητικών χώρων, επιβάλλεται η δημιουργία ενός σύγχρονου κλειστού και ενός νέου σταδίου, σε μια πόλη που η αθλητική της ιστορία και η σύγχρονη δυναμική του αθλητισμού το επιβάλλει.

Κλείνοντας, ας μην ξεχνάμε, ότι η καλή υγεία αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά για την κοινωνία μας. Για να διατηρήσουμε άριστη την υγεία μας χρειάζεται συστηματική άσκηση, καλή διατροφή και προληπτική μέριμνα για αντιμετώπιση των διαφόρων κινδύνων που απειλούν την δημόσια υγεία , πολλοί περισσότερο τώρα που οι υγειονομικές συνθήκες το επιβάλλουν.

ΥΓ: Αναφορικά με το κόστος συμμετοχής, η δημοτική αρχή πρέπει να εξετάσει, μέσω συγκεκριμένης οικονομικής μελέτης το κόστος ενός τέτοιου προγράμματος και βάσει αυτού: 

α. Να υπάρξει δωρεάν συμμετοχή του κοινού. β. Σε αντίθετή περίπτωση ενός ελάχιστου οικονομικού κόστους, να απαλλαχτούν ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού (όπως ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι , άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα που πλήττονται εργασιακά από την πανδημία κ.ά.). γ. Το όποιο ελάχιστο οικονομικό κόστος που θα καταβληθεί από τους αθλούμενους ως δικαίωμα συμμετοχής, να επιστρέφεται πίσω περίπου το 1/2 με την μορφή δώρων όπως μπλούζες, αθλητικές στολές, ή ακόμη και ασφαλιστική ιατρική κάλυψη. δωρεάν μεταφορά στις αθλητικές εκδηλώσεις του προγράμματος κ.ά.

Παπαπαντελής Νικήτας

Μέλος Επιτροπής Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αλεξανδρούπολης

Αθλητικές Ειδήσεις από τη Θράκη

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © TVthrakiotiS. Designed by